07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Muuta kiinnostavaa
 
16.01.2008
Opiskelua koiran ehdoilla
 
Opiskelu on rankkaa, mutta mitä se on sitten, kun on koira, jonka tarpeet täytyy myös ottaa huomioon? Koira on melkein kuin lapsi; leikittämistä, hoitamista, pukemista, paapomista – joka ikinen päivä ympäri vuoden. Käykö taakka opiskelijalle liian suureksi vai kääntyykö puntari positiivisten asioiden puolelle?
”Koira on ihmisen paras kaveri” kuuluu vanha sanonta. Tämä kaveri ei arvostele eikä tuomitse. Ei haittaa, vaikka läksyt olisivatkin tekemättä, sillä koira ei painosta vaan on tukena. Sen häntä huiskii aina, kun omistaja saapuu sitä katsomaan. Se kuuntelee silloin, kun muilla ystävillä on kiire omien ongelmiensa kanssa. Se pitää huolta isäntänsä fyysisestä ja psyykkisestä kunnosta parhaansa mukaan.

Koirasta huolehtiminen kasvattaa tarpeellisuuden tunnetta, joka taas kohottaa itseluottamusta ja luo hyvää oloa. Oma hyvinvointi onkin tärkeää, kun opiskellaan hyvinvointialalla edistämässä muiden terveyttä. Koira tuo opiskelijan arkeen tietyn rytmin. Aamulla on noustava ylös ja lähdettävä lenkille, vaikka päivän luennot eivät kiinnostaisikaan. Lenkkeily onkin hyvä tapa virkistyä, jotta saisi koko päivästä hyödyn irti. Happihyppely koiran kanssa myös kesken lukemisen auttaa keskittymään ja piristää kummasti, ja lukeminenhan ei tunnetusti opiskelijalta lopu koskaan.

On totta, että koiran omistajan arki ei aina ole yhtä juhlaa. Esimerkiksi opiskelijaelämään kuuluu paljon biletystä, jota nelijalkainen ystävä kyllä hiukan rajoittaa, sillä eihän sitä voi hyvällä omallatunnolla koko yötä yksin pitää. Lisäksi koirat, niin kuin lapsetkin, sairastavat ja kaipaavat silloin erityistä huomiota. Koulu- tai työpäivä saattaa jäädä väliin lemmikin ollessa vuoteen omana. Kustannukset eläinlääkärikäynneistä nousevat huimiksi ilman kunnon vakuutusta, joka taas maksaa noin 200 euroa vuodessa. Paras kaveri tulee siis myös kalliiksi. Mutta mitä sitä ei koiransa eteen tekisi, kun kiitokseksi saa aina märän pusun ja hellyttävän katseen.

Itselläni on kolme puettavaa ”vauvaa”. Sateella puemme kurapuvut ja pakkasella villapuvut. Arkipäivästäni kaksi tuntia kuluu pelkästään koirien lenkittämiseen. Lisäksi kahta karvaturria täytyy myös harjata, pestä sekä trimmata. Aikaa niiden hoitamiseen kuluu kieltämättä paljon, mutta nautin joka minuutista niiden seurassa, vaikka alitajunnassa painavat mieltä jo tulevat koulutyöt. Saan koiristani energiaa ja piristystä synkkiinkin syyspäiviin ja lohdutusta, kun koti-ikävä iskee.

Vapaa-aikaa opiskellessa on vähän, joten siitä ajasta täytyy todella nauttia. Minulle koirien kanssa touhuaminen on laatuaikaa. En ikinä luopuisi vapaaehtoisesti näistä karvaisista kamuistani, vaikka sadepäivinä pihalla käymmekin hammasta purren.
 
Kirjoittaja(t):
Heini Saari, Toimintaterapeuttiopiskelija