07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Muuta kiinnostavaa
 
20.01.2009
Les Mills tuo liikuntaan uusia ulottuvuuksia
 
”Hikeä, kipua, rääkkäystä.” Näin monet ajattelevat liikunnasta. Syynä tämänkaltaisiin ajatuksiin voivat olla ikävät muistikuvat alakoulun liikuntatunneista. Les Millsin ohjatut ryhmäliikuntatunnit voivat kuitenkin muuttaa käsitykset liikunnasta lopullisesti positiivisiksi.
Treenikassi
Les Mills -konseptin takana on uusiseelantilainen huippu-urheilijaperheen kasvatti, Philip Mills, joka avasi ensimmäisen salinsa Aucklandiin vuonna 1968. Valtaisan suosion myötä konsepti on levinnyt peräti yli 70 eri maahan. Kaikki Les Mills -tunnit pyörivät samalla koreografialla ympäri maailmaa aina kolme kuukautta kerrallaan. Niinpä matkustettaessa Suomesta vaikkapa Madeiralle, treenauksen ei tarvitse keskeytyä, koska samat tunnit pyörivät kummassakin maassa. Jokaista ohjelmaa suunnittelee ja kokeilee kolmen kuukauden ajan eri liikunta-alojen ammattilaisista koostuva tiimi, jotta kokonaisuus olisi taatusti niin tehokas kuin mahdollista. Tunnin kulku, musiikit, sykehuiput ja palauttavat osiot ovat pitkällisen tuotekehittelyn tulosta, jotta harrastaja saisi mahdollisimman suuren hyödyn ja ilon osallistuessaan Les Mills -tunnille. Tunteja on peräti kahdeksan erilaista, joiden tarkempia tuntikuvauksia voi tarkastella Les Mills -sivustolla.
 
Bodypumpista voimaa kehoon
Tunnin aikana kaikki suurimmat lihasryhmät käydään läpi tietyn koreografian ja menevän musiikin tahdissa. Lihakset ja luusto vahvistuvat sekä yleinen hyvinvointi lisääntyy. Tunti koostuu yleisimmistä lihaskuntoliikkeistä, joita ovat esimerkiksi kyykky, penkkipunnerrus, maastaveto, kulmasoutu, hauiskääntö sekä ranskalainen punnerrus. Liikkeet tehdään step-laudan sekä levytankojen ja painojen avulla. Treenin tehoa voi säädellä painojen avulla itselleen sopivaksi.
 
Bodycombatissa taistellaan
Combatissa haastetaan kuviteltu vastustaja inspiroivan musiikin säestyksellä. Tunnilla tehdään liikkeitä muun muassa karatesta, kung fusta ja kickboxingista, hyödyntäen taistelulajien tekniikoita. Mukana on myös mentaaliosioita, jotka kehittävät henkistä läsnäoloa. Tunti koostuu erilaisista potkuista, iskuista ja hypyistä. Tarkoituksena ei ole kuitenkaan opettaa itsepuolustusta, joten kontaktiharjoituksia ei tehdä. Laji vahvistaa sydäntä ja keuhkoja, kehittää koordinaatiota, polttaa tehokkaasti kaloreita ja vahvistaa yleiskuntoa.
 
Bodystep – todellinen piristysruiske
Bodystep on yksinkertainen, tehokas ja hauska tunti steppilaudalla. Laudan korkeutta voi itse säätää omalle kunnolleen sopivaksi. Tunti koostuu erilaisista askelkuvioista ja hypyistä lautaa apuna käyttäen. Liikkeet tehdään reippaan musiikin tahtiin. Laji parantaa aerobista kuntoa, koordinaatiokykyä sekä vahvistaa ylävartalon ja etenkin jalkojen lihaksia.
 
Bodyattackissa kymmenen kilometrin juoksulenkki
Tuntia on kuvattu maailman rankimmaksi ryhmäliikuntatunniksi. Attackissa liikkeet ovat helppoja. Niissä on vaikutteita juoksuharjoittelusta sekä aerobicin perusliikkeistä. Tunnilla tehdään myös paljon punnerruksia, joilla vahvistetaan ylävartalon lihaksia. Laji kehittää niin voimaa kuin kestävyyttäkin.
Aerobic-kengät
 
Missä voi osallistua Les Mills -tunneille?
Suomessa on useita hyvätasoisia kuntokeskuksia, joilla on Les Mills -lajeja tuntivalikoimissaan. Lajeja voi harrastaa niin suuremmissa kuin pienemmissäkin kunnissa. Les Mills -tuntien löytäminen siis tuskin muodostuu ongelmaksi Suomessa. Vanhan Kutomon Fysioterapiassa ainakin voi kokeilla suurinta osaa Les Mills -lajeista.
 
Kirjoittaja(t):
Anni Karoliina Viljanen, Tradenomiopiskelija
anni.viljanen@students.turkuamk.fi