07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Muuta kiinnostavaa
 
24.02.2009
Kitarat virreeseen!
 
Musiikkia kannattaa kuunnella, mutta jos vaan mielenkiintoa riittää, niin sitä kannattaa myös soittaa ja tehdä. Tässä on omia kokemuksia musiikin harrastamisesta ja muutama hyvä linkki, joista löytyy monenlaista tietoa.
Itse olen aloittanut musiikin harrastamisen kymmenen vanhana, jolloin sain ensimmäisen akustisen kitaran ja aloin käymään soittotunneilla. Toki tätäkin ennen oli tullut soitettua jokunen hetki varmasti lähes kaikkien kotoa löytyvää sähkökoskettimistoa. Alussa kaikki oli tietysti melko vaikeaa, ja kielien näppäileminenkin tuotti jo tarpeeksi haastetta puhumattakaan, että samaan aikaan olisi täytynyt painella toisella kädellä kieliä oikeasta välistä. ”Hiljaa hyvä tulee” sanotaan ja se on pätenyt ainakin omalla kohdallani.

Nykyisin soittelen jo luultavammin kymmenettä vuotta akustista kitaraa ja välillä myös sähkökitaraa. Siitä on jo tätä nykyä tullut tapa, josta on vaikea luopua. Kun alkaa soittamaan, samanaikaisesti kaikki muut ajatukset katoavat, ja soittamiseen keskittyy sata prosenttisesti. Tällä tavoin saa ”pään tyhjäksi”. Lisäksi kun omat soittotaidot ovat tähän saakka kehittyneet on mielenkiintoa ollut jatkaa soittamista.

Yhtyeissä on tullut soitettua muutamaan otteeseen. Yhtyeessä soittaminen on erittäin mielenkiintoista puuhaa, koska siinä täytyy kuunnella toisia, mutta mitä olen omalta kohdalta huomannut vielä tärkeämpää on kuulla oma soittonsa. Tämä saattaa kuulostaa hieman ihmeelliseltä, mutta se johtuu siitä, että on vaikea luottaa oman soiton oikeellisuuteen, jos sitä ei kuule. Loimaan Big Bändissä aloin soittamaan syksyllä 2008. Uusien sointujen opettelemiseen koko syksy sitten menikin! No, kun ne sieltä pikku hiljaa löytyy, niin soittaminenkin alkaa tuntua mukavammalta.
 
Miksi kitara?
Itselle soittimen valinnan ongelmasta ei juuri ole muistikuvaa. Eli toisin sanoen, en osaa sanoa, miksi soitan kitaraa, enkä nokkahuilua. Luultavammin vanhemmat tietävät tähän paremmin vastauksen.

Olen monesti harkinnut myös muita instrumentteja, kuten koskettimistoa ja rumpuja, mutta heittänyt ajatukset pois, koska aikaa ei tahdo olla riittävästi.
 
Sinä, joka vielä harkitset
Instrumentin soittamista voin suositella jokaiselle ihmiselle. Kaikista ei varmasti tule Beethoveneja, mutta jokainen voi kehittyä musikaalisesti. Oman instrumentin valinta kannattaa tehdä sillä perusteella, mikä soitin itseään eniten kiinnostaa tai on halu kokeilla sitä. Kyllä se melko nopeasti ilmenee onko soitin itselle sopiva vai ei.

Hyvän sysäyksen nopeuttamaan soiton kehitystä on ottaa soittotunteja. Ammattilaisten neuvot ovat yleensä tarpeen joka asiassa, niin myös tässä. Hyviä harjoitteluvinkkejä toki saa nykyään jo Internetistä ja kirjoistakin, mutta alkuvaiheessa soittotuntien ottaminenkin voisi olla ihan hyvä vaihtoehto.
 
Linkkejä
Tässä on linkki, josta löydät paljon nuotteja, joita voit harjoitella.

http://www.ultimate-guitar.com/
 
Kirjoittaja(t):
Kimmo Tapio Mäkeläinen, tradenomi-opiskelija