07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Muuta kiinnostavaa
 
26.01.2009
Kaukasianpaimenkoira
 
Opintojen suorittaminen on tärkeää, mutta silti on hyvä vaihtaa välillä vapaalle ja unohtaa koko koulu. Harrastukset tai työ ovat toimivia keinoja, joilla voi irrottautua kunnolla koulu aherruksesta. Yksi harrastuksistani ja suuri mielenkiinnon kohteeni ovat koirat ja varsinkin laumanvartija rodut. Aion nyt seuraavassa artikkelissa esitellä kaukasianpaimenkoiraa, joka monelle on tullut tutuksi vasta viime syksynä ilmestyneessä Myrsky-elokuvassa.
lemmikki
Kuvaaja: V. Julla
Rotu on erittäin vanha ja sen alkuperäinen kotiseutu on Mustanmeren ja Kaspianmeren välissä kohoava Kaukasuksen vuoristo aroalueineen. Rotu sietää hyvin pakkasta ja on hyvin itsenäinen. Se on saanut kasvaa ja kehittyä rauhassa, niin että vain voimakkaat yksilöt ovat selviytyneet ja näin tänä päivänä olevat Kaukasianpaimekoirat polveutuvat hyvin terveistä ja jalostamattomista esi-isistään.
lemmikki
Kuvaaja: V. Julla
 
Luonne
Usein nimessä esiintyvä paimen – sana antaa väärän kuvan tietämättömälle koiran todellisesta luonteesta. Näin ollen koira on usein joutunut väärien omistajien käsiin, jotka ovat yllättyneet koiran herkästä vahtivietistä. Kaukasianpaimenkoira on erittäin itsenäinen vahti. Eli sen luonnonmukainen tehtävä on vartioida, ei paimentaa, eikä koota esim. lammas laumaa. Se luottaa vain isäntäänsä ja useimmiten se on lahjomaton. Oikein pidettynä kaukaasialainen on tasapainoinen, mutta silti epäluuloinen vieraita kohtaan.
lemmikki
Kuvaaja: V. Julla
 
Käyttötarkoitus
Rotu on selvästi vartiointiin sopiva. Kun kyseessä on esim. lammastilan vartiointi, oikea koulutus alkaa jo parin kuukauden ikäisenä. Tällöin pentu laitetaan lampaiden kanssa asumaan, jolloin se tottuu uuteen ”perheeseen”. Pidetään myös huoli, ettei se pentuna leiki karitsojen kanssa, sillä kun koira kasvaa voi sattua vahinkoa. Parhaiten tämä koira tekee työtä kun se saa olla vapaana aidatulla alueella. Näillä alueilla tulee olla aina kyltti, joka varoittaa koirasta, sillä se on todella tarkka alueestaan. Kaukasialainen pärjää myös sudelle reilussa tappelussa. Reilulla tappelulla tarkoitan sitä, että koira on vapaana ja susia on yksi tai kaksi.
 
Sissin selviytyminen
Seuraava tarina kertoo mielestäni hyvin millainen koira kaukasianpaimenkoira on. Jutun olen lukenut Seura –lehden 2006 joulukuun numerosta. 10-viikon ikäinen Sissi oli metsässä emänsä ja muiden sisarustensa kanssa. Kun ilta hämärtyi, emä ja pennut tulivat takaisin pihapiiriin. Ikäväkseen niiden omistaja huomasi Sissin puutuvan joukosta. Illalla pakkanen nousi 30 asteeseen ja omistaja oli varma, ettei pentu selviä ilman lämpöä ja ravinto. Kolmen vuorokauden kuluttua, Sissin emä ja pennut menivät taas metsään ja niiden tullessa, oli jonon viimeisenä pikkuinen Sissikin. Sissi oli nälkäinen, maha pömpötti, pentuturkki oli jäässä ja toinen kainalo oli hiertynyt, mutta hengissä! Metsässä olevien jälkien perusteella, Sissi oli ollut liikkeellä koko ajan, mikä piti sen lämpimänä. Omistaja tuli vieläkin vakuuttuneemmaksi rodun pärjäämisestä äärimmäisissä olosuhteissa. On varmaa, että enemmän jalostettu rotu ei olisi kestänyt 10-viikoisena kolmea vuorokautta 30 asteen pakkasessa. Tänä päivänä Sissi voi hyvin ja siitä on kasvanut erinomainen vartija, joka on uskollinen omistajalleen.
 
Linkit
 
Kirjoittaja(t):
Vivian Magdaleena Julla, Opiskelija
31500 Koski Tl