07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Opiskelu ja elämä
 
17.01.2007
Paluu kouluelämään kahden vuoden tauon jälkeen
 
Miltä tuntuu, kun on päässyt pienen tauon jälkeen taas kiinni opiskelijaelämään? Kunnianhimoisia tavoitteita on kasapäin mielessä ja valoisa tulevaisuus pilkottamassa edessäpäin. Mutta mistä eväät alkaa reilun kolmen vuoden opiskelurupeama, kun opiskelurutiini on täysin kadoksissa?
Paluu opiskeluun ja kouluelämään muutaman välivuoden jälkeen voi olla kaikkea muuta kuin helppo. On tutustuttava uuteen opiskeluympäristöön ja omaksuttava paljon uusia asioita, jotta selviäisi jatkossa opiskelun ohessa käytännön asioista ilman hankaluuksia. Uuden ympäristön ja käytäntöihin opettelun ohella on huojentavaa saada tutustua muihin samassa asemassa oleviin, uusiin opiskelijoihin.

Vaikka toisiin ihmisiin tutustuminen ja ystävyyssuhteiden luominen onkin väistämätöntä ja tärkeää ajatellen tulevia opiskeluvuosia, vie tutustuminen myös voimia. On tunne siitä, että nimet ja asiat vilisevät ohitse kuin mikäkin pendolino eikä mistään saa oikein otetta. Alkutaipaleella on tullut niin mieletön määrä ohjeita ja asioita omaksuttavaksi, että vaikka itse koulurakennuksessakin on osallistunut jo moniin sight-seeingeihin, tuntuu, että on silti joka nurkassa eksyksissä.
 
Tasapainoilua koulun ja vapaa-ajan kanssa
Kartta omiin opiskelutapoihin ja -rutiineihin on kuitenkin aika nopeasti löydettävä, jotta voi alkaa haalia tärkeitä opintopisteitä. Opiskelijan on osattava tasapainoilla yhtä aikaa koulutehtävien ja vapaa-ajan kesken, jotta myös riittävä lepo olisi taattu. Ajankäytön hallinnan hankaluus on monesti syy kiireiseen ja kaoottiseen olotilaan. Kun koulutehtävät ovat tarpeeksi kasautuneet, ei saa oikein otetta asioihin, kun ei enää edes tiedä, mistä aloittaa. Tällaisina hetkinä on syytä miettiä asioita, laittaa ne tärkeysjärjestykseen ja pohtia eri lähestymistapoja tehtäviin, jotta ne tulisivat hoidetuksi. Pitää myös muistaa se, ettei maailma kaadu siihen, jos jotkut tentit ja tehtävät menisivätkin rimaa hipoen läpi. Oma terveys ja hyvinvointi ovat kuitenkin kaikkein tärkeintä.
 
Opiskelun antamat mahdollisuudet
Siitäkin huolimatta, että opiskelijan on vähäisen opintotuen turvin elettävä hyvin vaatimattomasti ja katsottava tarkkaan, miten euronsa kuluttaa, on opiskelijaelämä myös hauskaa. Uusien tärkeiden tietojen ja taitojen ahmimisen ohella opiskelijalla on mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin ja solmia jopa elinikäisiä ystävyyssuhteita. Opiskelijoille järjestetään erilaisia tempauksia ja opiskelijabileitä, joissa voi helposti tavata uusia ihmisiä ja saada hauskoja kokemuksia, joita on mukava sitten eläkepäivinä keinutuolissa istuessa muistella.

Opiskelu ja opiskelijaelämä on siis paljon muutakin kuin vain opintopisteiden keräämistä. Se on hyvin monipuolista ja antoisaa, ja se antaa eväät tulevaisuuteen. Riskejä on otettava ja uhrauksia tehtävä opiskeluvuosina, mutta se on ainoa vaihtoehto elää ja saavuttaa ne unelmat. Sitä kautta ihmiselle tulee myös tunne siitä, että hän kuuluu johonkin ja on tärkeä osa tätä yhteiskuntaa.
 
Kirjoittaja(t):
Sinianne Jokinen, Toimintaterapeuttiopiskelija