07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Opiskelu ja elämä
 
16.11.2010
Finengelskaa Vancouverissa!
 
Tervehdys Atlantin toiselta puolelta, itse asiassa Tyynenmeren rannalta Vancouverista, Kanadasta. Olen kolmannen vuoden sosionomiopiskelija ja suoritan kahta opintoihini liittyvää harjoittelua sekä yhtä projektia täällä Kanadassa, Finnish Home -nimisessä vanhainkodissa. Astukaapa siis kanssani hetkeksi Vancouveriin.
Saavuin Vancouverin rautatieasemalle syyskuun puolessa välissä rinkkaa kantaen neljän vuorokauden mittaisen junamatkan jälkeen Torontosta. Olin ollut onnekas ja saanut kolmeksi kuukaudeksi harjoittelupaikan Finnish Home -vanhainkodista ja olin intoa täynnä näkemään, millaisesta paikasta on kyse ja mitä uutta voin jälleen oppia.
Ala-aulaa syyskoristeissa
Kuvaaja: Anna Riekkola
 
Finnish Home kotina
Finnish Home on ollut toiminnassa jo yli viisikymmentä vuotta ja se on sinä aikana kehittynyt arvostetuksi vanhainkodiksi, joka on tunnettu hyvästä kokonaisvaltaisesta hoidosta ja mielekkäästä asumisympäristöstä. Siellä asuu hieman yli kuusikymmentä asukasta, joista noin puolella on jonkinlainen suomitausta.

Työskentelykielenä täällä on suomi, englanti ja finengelska eli suomen ja englannin sujuva sekakäyttö. Lisäksi hyvän plussan tuo, jos osaa monien muiden kielten alkeista jotakin tai edes joitakin yksittäisiä sanoja.

Jos asukkaiden taustat vaihtelevat, vaihtelee myös heidän tämänhetkinen kuntonnsa hyvinkin paljon – osa asukkaista on lähes kokonaan vuodepotilaita, osalla on eriasteisia dementian oireita, osa taas on hyvinkin itsenäisiä ikäihmisiä. Finnish Homen tarkoituksena on tarjota asukkailleen hyvä ja kodinomainen viimeinen koti.
Laventelipussien tekoa
Kuvaaja: Anna Riekkola
 
Pumpkinien kaiverrusta, sing-a-longia, coffee baaria ja 1&1 hetkiä!
Kanadassa lait säätelevät hyvin paljon erilaisten laitosten toimintaa ja esimerkiksi vanhainkotien toiminnassa tulee ottaa tarkkaan huomioon asukkaiden kokonaisvaltainen hoito ja hyvinvointi. Näin ollen myös Finnish Home:lla on erittäin monipuolinen ohjelmisto erilaisia aktiviteetteja viikoittaisessa ohjelmassa. Hajoittelijat ovat osaltaan toteuttamassa ja suunnittelemassa tätä aktiviteetti ohjelmaa.

Arkipäivien ohjelmien tarkoituksena on tarjota asukkaille monipuolisia virikkeitä. Tarjolla on musiikillista, liikunnallista, aivoja aktivoivaa, taiteellista, sosiaalista ja monen muunlaista ohjelmaa muun muassa vuodenajan mukaan. Olemme laulaneet ja soittaneet musiikin mukana, olemme kaiverrelleet kurpitsoja, pelailleet, ulkoilleet, jumpanneet ja joka perjantaina nautimme coffeebaarista, jossa tarjolla kahvia ja pullaa vapaaehtoisten tekemänä. Eikä sovi unohtaa 1&1-hetkiä, jolloin vietämme aikaa kaksin asukkaan kanssa. Ne ovat korvaamattomia ja tärkeitä hetkiä kummallekin osapuolelle.
 
Joka päivä on mielenkiintoinen matka
Tällä hetkellä Kanadan-harjoittelustani on kulunut noin puolet. Olen jo nähnyt ja oppinut paljon, ja paljon on vielä nähtävää ja opittavaa. Joka päivä on mukava herätä uuteen päivään ja miettiä mitähän mukavaa ja uutta tänään saa kohdata, nähdä ja oppia!
 
Kirjoittaja(t):
Anna Riekkola, sosionomiopiskelija