07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Opiskelu ja elämä
 
05.05.2012
Monien mahdollisuuksien Mahis
 
Monialaisessa Mahis-projektissa teatteri-ilmaisun ohjaaja-, sairaanhoitaja- ja sosionomiopiskelijat pääsivät tekemään yhteistyötä hyvinvoinnin edistämiseksi. Ryhmämme päämääränä oli toteuttaa yhteistyöhanke Turun Seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n kanssa. Suunnittelimme ja toteutimme ohjelmallisen iltapäivän omaishoidon piiriin kuuluvalle senioriryhmälle. Järjestimme tapahtuman yhdistyksen tiloissa pienten esitysten, musiikin, osallistavien harjoitusten ja ulkoilun merkeissä.
 
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty
Opettajan ohjaamana polkaisimme projektin kerralla käyntiin. Hetkessä loihdimme yhteiset pelisäännöt ryhmällemme ja yhteistyömme alkoi sujuvasti.

Asiakaslähtöisyyden siivittäminä sovimme tapaamisen saman tien yhdistyksen työntekijöiden kanssa. Otimme suunnitelmissamme huomioon asiakasryhmän erityistarpeet, kuten dementian ja liikuntakyvyttömyyden aiheuttamat rajoitteet.

Projektin puolimatkassa koululla järjestettiin akvaarioharjoitus, jossa saimme esitellä ideamme muille projektiryhmille ja saimme toisilta palautetta suunnitelmastamme. Taideakatemian tiloissa järjestetyssä loppuharjoituksessa sävelet olivat jo lähestulkoon selvät.
Kertomus Kuusamosta.
Kuvaaja: Nella Litja
 
Tuumasta toimeen
Toteutuspäivä aukeni aurinkoisissa merkeissä, joten ainakin sää suosi hankettamme. Paikan päällä huomasimme harmiksemme, että asiakasryhmästämme kaikki eivät olleet päässeet paikalle. Tätä takaiskua emme kuitenkaan jääneet murehtimaan, vaan päätimme aloittaa toimintamme suunnitelmien mukaisesti.

Alkuesittelyjen jälkeen vuorossa oli tarinoita ja runonlausuntaa eri puolilta Suomea. Tarinaa iskettiin niin Kuusamosta kuin Ilomantsistakin. Myös runosuoni kukki komiasti Pohojanmaan murtehella ja Rauman giälel. Laulun myötä käväistiin Puijon tornissakin.
Mielikuvaharjoitus piirissä.
Kuvaaja: Nella Litja
 
Mielikuvia ja musiikkia
Iltapäivää jatkettiin juhlavasti Sibeliuksen sävelin; pianoesitys oli herkkä ja muistoja herättelevä. Taustalla pyöri videokuvaa menneiltä vuosikymmeniltä. Nyt olisi sopiva hetki siirtyä mielikuvitusmatkan kuljettamana omiin lapsuudenmaisemiin. Tätä varten siirryttiin rauhallisempaan tilaan viereiseen huoneeseen, johon oli aseteltu tuoleista rinki harjoitusta varten.

"Lähdetään matkaan. Laita silmät kiinni. Lähde kävelemään kohti muistoa, kohti sinun kotiseutuasi, paikkaa josta sinä olet kotoisin."
Ulkoilua pihapiirissä.
Kuvaaja: Nella Litja
 
Aistit avoinna
Mielikuvaharjoitus kevensi tunnelmaa mukavasti ja pääsimme siirtymään ohjelman ulkoiluosuuteen leppoisin mielin. Tutussa pihapiirissä tapahtuvaan aistimishetkeen jokainen seniori sai oppaakseen opiskelijaparin. Aistihavaintojen kautta pyrimme herättelemään keskustelua kevääseen heräävästä luonnosta.

"Mikä ympäristössä kiinnittää huomiosi? Mitä kuulet ja näet? Mitä ajatuksia tai muistoja nousee mieleen?"

Havaitsijoiden mielenkiinnon herättivät erityisesti kauniinkeltaiset krookukset. Kirjasimme mieleen juolahtaneet ajatukset värillisille papereille ja ripustimme ne ”ajatuspuuhun”. Kaikkien iloksi luimme lopuksi ajatukset ääneen. Sitten jo saapuivatkin ystäviemme kuljetukset, ja näin kaikki lähtivät kotiin hyvillä mielin.
 
Mitä jäljelle jää...
Mahis-projekti oli opettavainen monialainen projekti. Kohtasimme projektin aikana toki myös haasteita: aikataulutus ja tiedonkulku olisivat voineet toimia paremminkin. Saimme kuitenkin kasaan mukavan ja monipuolisen iltapäivän seniorijoukollemme, mikä olikin projektin päämäärä.
 
Kirjoittaja(t):
Anttoni Itäkylä, Anna-Maija Järvenpää, opiskelijat