07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Muuta kiinnostavaa
 
05.02.2008
Jos metsään haluat mennä nyt
 
Jokainen kaipaa arkeensa yksinkertaista vaihtelua tai pientä seikkailua. Vapaa-ajalla aivot helposti lomailevat vain television edessä tai käyvät ylikierroksilla, kun pohtii kasaantuneita hommia saamatta mitään aikaiseksi. Irrottautuminen omasta pienestä oravanpyörästä olisi paikallaan, mutta mikä neuvoksi?
"Nuuskamuikkunen kulki hiljaisin tassuttelevin askelin, metsän puut piirittyivät hänen ympärilleen, ja alkoi sataa. Sade putoili Nuuskamuikkusen vihreälle hatulle ja sadetakille, joka sekin oli vihreä, kaikkialla kuiski ja pisaroi, ja metsä kätki Nuuskamuikkusen lempeään ja suloiseen yksinäisyyteensä." (Tove Jansson, Muumilaakson marraskuu.)

Kun ajatukset tuuppivat toisiaan pään sisässä ja silmissäkin uhkaavasti salamoi, on todennäköisesti aika lähteä Nuuskamuikkusen tavoin luontoretkelle. Retki voi olla tunnin ruskakävely lähimetsässä tai viikon kestävä tunturivaellus, mutta yhteistä kaikille luontoretkille on se, että mieli saa lepoa arjen ajatuksista ja aistit saavat mediamyllerryksen keskellä luonnonläheisempiä ärsykkeitä. Lähimetsässä, meren rannalla tai pururadalla on hyvä avata silmiään ja höristellä korviaan. Mitä näen tai kuulen? Haistanko meren kirpeän tuoksun tai kenties syksyisen metsän? Voinko maistaa kourallisen mustikoita tai kenties kerätä sieniä keittoon?

Jokamiehenoikeuden ansiosta voimme napata mukaamme retkimielen ja lähteä ulos retkeilemään. Kaikilla luonnontilaisilla maa- ja vesialueilla saa liikkua jalan, pyöräillen, hiihtäen, ratsastaen tai veneillen, kunhan ei aiheuta vahinkoa maanomistajalle tai luonnolle. Jokamiehenoikeus antaa mahdollisuuden myös väliaikaiseen leiriytymiseen, eli vaikkapa kesäyön telttaretkeen tai pidempäänkin patikkamatkaan. Vaikka luonto tarjoaa loputtomasti uutta oppimateriaalia ja tutkittavaa, retkeilijän ei tarvitse osata erikoistaitoja. Pelkällä suomalaisen perusluonteeseen kuuluvalla maalaisjärjellä pärjää pitkälle, mutta aina on niitäkin, joista niveljalkaisten hyönteisten latinankielisien nimien taitaminen on tärkeää ja mukavaa.

Mieltään voi toki rentouttaa monen asian parissa, mutta jos vapaa-aikaa on niukasti ja haluaa saada työlle sekä kodinhoidolle vastapainoa, pieni retki on hyvä vaihtoehto. Jokapäiväisiin lentopalloharjoituksiin ehtiminen saattaa aiheuttaa ikävää stressiä, vaikka alun perin harrastuksella pitikin olla aivan päinvastainen vaikutus. Kävelyretken metsään voi tehdä ihan koska vain. Luonto antaa vierailijalleen hämmästyttävän paljon. Vuodenaikojen vaihtuminen, pilvet tai tähtitaivas ovat retkeilijälle ilmaista teatteria. Esityksestä nauttiessa voi poimia marjoja, sienestää tai kalastaa, koska omin käsin hankitut raaka-aineet tekevät ruoanlaitostakin palkitsevampaa.

Monille luonto tuo mieleen lapsuuden. Perheen yhteisiä marjamatkoja ja souturetkiä on ihana muistella, ja samalla toivoo itse voivansa siirtää mutkattoman luontosuhteen tulevaisuuden innokkaille pikku mielille. Metsässä aikuisetkin saavat olla uteliaita tutkijoita. Pienetkin huomiot luonnon erilaisista ihmeistä tuovat hyvän mielen. Joskus luontoretket jäävät vain mielikuvitusretkiksi. Haaveiluretken voi tehdä vaikka omalla sohvalla maaten, eikä silloin sadekaan yllätä, ellei itse niin halua.
 
Kirjoittaja(t):
Liisa Salo, Toimintaterapeuttiopiskelija