07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Muuta kiinnostavaa
 
18.01.2007
Aromaterapia on auttava ystävä moneen murheeseen
 
Vanha lapsuudenystäväni soitti minulle eräänä iltana pari viikkoa sitten, ja vaihdoimme kuluneen vuoden kuulumiset. Hän kertoi perheensä voinnit, koulumenestykset ja lopuksi myönsi, että hänellä on ollut todella paha masennus. Ja vastaukseksi olonsa ja mielensä parempaan hyvinvointiin hän oli löytänyt aromaterapian ja sanoi sen olevan hänen pelastajansa.
Ystäväni valisti minua aromaterapiasta, sillä minä niin kuin moni muukin olin aika tietämätön asiasta. Aromaterapia siis perustuu aromaattisiin öljyihin, joita saadaan kukista, lehdistä, hedelmistä, kuoresta, pihkasta ja juurista. Näissä öljyissä on todella monia vaikuttavia, voimakkaasti tuoksuvia aineosia, joilla herätetään ja vilkastutetaan ihmisen kehollisia toimintoja ja parannetaan tunne-elämän tasapainoa.
 
Mihin aromaterapialla voidaan vaikuttaa?
Aromaterapialla hoidetaan tehokkaasti mielialaongelmia, kuten masennusta, ja mielentilasairauksia. Näillä luonnon eteerisillä öljyillä on siis monia fyysisesti ja psyykkisesti hoitavia ja lääkitseviä ominaisuuksia. Ne ovat immuniteettiä vahvistavia, desinfioivia, tulehduksia estäviä ja hillitseviä, verenkiertoa ja imunestekiertoa edistäviä, elimistön kuona-aineita ja myrkyllisiä aineita sekä nestettä poistavia, kipuja ja kouristuksia lievittäviä, elintoimintoja elvyttäviä ja hormonitoimintaa sääteleviä. Esimerkiksi migreeniä voidaan helpottaa väinönputkella ja flunssan oireita eukalyptuksella. Aromaterapian öljyjen alulla voidaan vaikuttaa myös positiivisesti unirytmiongelmiin, seksuaaliseen vireyteen ja mielenlaatuun. Esimerkikisi laventeli auttaa nukahtamisessa rauhoittavalla ominaisuudellaan, Ylang ylang ja jasmiini auttavat seksuaalisuudessa, ja mielenlaatuun vaikuttavat positiivisesti ruusupuu ja rosmariini.
 
Miten aromaterapiaa?
Miten näitä öljyjä sitten käytetään. Juodaanko niitä veden kera vai käytänkö niitä ehkä kuin hajuvesituotteita? Ei aivan. Aromaterapiaa voi käyttää hieronnassa, kylpyveden joukossa ja tuoksulyhdyissä. Hieronnassa öljyt täytyy laimentaa tarpeeksi hyvin ja täytyy välttää liian voimakkaita tuoksuvoimakkuuksia, jottei ilmene ihoärsytystä tai hermostollisia reaktioita. Laimennuksessa käytetään kylmäpuristettuja perusöljyjä, kuten manteliöljyä ja jojobaöljyä. Kylpeminen on aromaterapian kannalta merkittävä hoitomuoto, sillä veden lämmön avulla öljyt imeytyvät paremmin ihon läpi ja veden lämpö nostattaa aromaattista höyryä hengitettäväksi. Keho ja mieli saavat hoitoa samaan aikaan. Öljyt eivät liukene itsestään veteen, vaan ne täytyy ensiksi sekoittaa luonnolliseen emulgointiaineeseen, kuten hunajaan tai kermaan, ennen kuin ne voi laittaa kylpyveteen.

Tuoksulamppu tai -lyhty on kaikista yleisin ”tavallisten ihmisten” käyttämä hoitomuoto. Keraamisen tai lasisen lyhdyn vesikulho täytetään haalealla vedellä, jonne tiputetaan sitten pari tippaa haluttua öljyä. Kynttilän lämmittäessä vesi-öljykulhoa ilmaan haihtuu ihana tuoksu. Mielialan parantuessa ja keskittymiskyvyn noustessa huoneilmakin puhdistuu. Iloisena huomasin, että öljyjä voidaan käyttää myös hajuvesituotteina, mutta niitä kutsutaan parfyymiöljyiksi. Ja ne valmistetaan puhtaaseen jojobaöljyyn, joka on neutraali ja tasapainottaa talineritystä ja pystyy säilyttämään tuoksun pitkään hapettamatta sitä. Öljyjä on monenlaisia ja kaikkeen vammaan ja vikaan löytyy varmasti jotain apua. Öljyjä täytyy vain hiukan oppia tuntemaan, ja täytyy oppia käyttämään oikeita öljyjä oikeisiin tilanteisiin.
 
Auttaako aromaterapia?
Alisa hoiti masennustaan kylpyhoidolla ja tuoksulampuilla. Hän käytti monia eri öljyjä, kuten appelsiinia, santelipuuta ja basilikaa. Aromaterapian avulla, ulkoilulla, riittävällä unenmäärällä ja rauhoittumisella hän löysi itsestään taas uutta virtaa ja jaksaa jälleen hymyillä aidosti. Tällä hetkellä hän käyttää aromaterapiaa joka päivä ja vie aromaterapian positiivista viestiä eteenpäin ja voi erinomaisesti. Minä uskon häntä, uskotko sinä?
 
Kirjoittaja(t):
Suvi Siponen, Fysioterapeuttiopiskelija