07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Muuta kiinnostavaa
 
02.05.2007
Kuin timantit katuojassa
 
Niinkuin roskat lennämme tän ajan tuulessa
Missä itsekkyyttä ei saa anteeks pyydellä

Tämän hetken yhteiskunnassa tehokkuus on yksi keskeisimmistä arvoista. Ihmisten tulee olla itsekkäitä ja samalla suorittaa mahdollisimman monta asiaa pienimmässä mahdollisessa ajassa. Muilla ihmisillä ja heidän hyvinvoinnillaan ei ole juuri lainkaan merkitystä. Rennon elämäntavan omaavia ihmisiä yhteiskunta pitää tehottomina, eikä niin ollen katso heitä hyvällä.
Tehokkaan ajatusmallin mukaan eläminen on kuitenkin hyvin uuvuttavaa, ja onkin harmi, että kyseinen ajattelutapa ja asenne ovat levinneet jo myös korkeakouluopiskeluun. Tämän seurauksena opiskelijoiden ”kultainen nuoruus” on muuttunut huomattavasti stressaavammaksi ja kiireisemmäksi, eikä vapaa-ajan harrastuksille ja ystäville jää juuri lainkaan aikaa.

Kaiken jälkeen tuntuu että jotain puuttuu
Ei löydy uskoo, että vielä kaikki muuttuu

Opiskelu pelkästään on jo hyvin aikaavievää, ajoittain melko raskastakin. Kaikesta huolimatta se ei kuitenkaan ole opiskelijoiden ainoa huoli. Työssäkäynti tuntuu olevan melko olennainen osa monen opiskelijan elämää ja pienten tukien seurauksesta monille lähestulkoon välttämätöntä. Tilastokeskuksen vuonna 2004 teettämän tutkimuksen mukaan jopa yli puolet (52,7 %) ammattikorkeakouluopiskelijoista kävi opiskelujensa ohella töissä. Yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa luku vielä suurempi ja nousee jatkuvasti. Vaikeammaksi yhtälö kuitenkin vielä menee, kun koulun ja työn lisäksi aikatauluihin tulisi vielä kyetä lisäämään säännöllinen harrastus – kenties jopa kilpaurheilu ja sen vaatimat päivittäiset harjoitukset.

Näiden kolmen yhteensovittaminen sekä yhteiskunnan odotuksien mukaan eteneminen on monelle opiskelijalle käytännössä mahdotonta. Tämän seurauksena useat joutuvatkin luopumaan vuosikausia kestäneistä harrastuksistaan voidakseen vastata heille asetettuihin vaatimuksiin. 24 tuntia vuorokaudessa ei yksinkertaisesti riitä tähän kaikkeen, mikäli opiskelija mielii vielä pysyä terveenä ja saada tarvittavat kahdeksan tuntia unta yössä.

Ei jaksa uskoo unelmiin mut jaksaa juhlia
Kun hetkeekään paikallaan ei saisi tuhlata

Yhteiskunnan odotuksien ja opiskelijan henkilökohtaisten velvollisuuksien asettamien paineiden keskellä vapaa-aika saattaakin vähitellen muodostua monelle lähes tuntemattomaksi käsitteeksi. Seurauksena tästä alkaa monen sosiaalinen elämä kärsiä ja vanhat ystävät vähitellen unohtua. Ainaisen kiireen ja jatkuvan stressin mukana alkaa yhä useammalle jo työssäkäyvälle tutuksi tullut kummitus, burnout, hiipiä oven taakse. Opiskelijan on tällöin pakko päästä nollaamaan ajatuksensa ja irtautua harteille kasautuvan taakan painosta. Kotiseudulla käynti tai jokin pieni matka voisi rentouttaa ja virkistää opiskelijan mieltä, mutta kallisarvoista aikaa tuhlautuisi aivan liikaa, eikä rahaakaan todellisuudessa ole.

Helpoimmaksi ratkaisuksi muodostuukin usein villi ilta ulkona tai opiskelijabileissä, missä alkoholin avustuksella maalliset murheet ovat helposti unohdettavissa. Tässäkin rahaa saattaa palaa enemmän kuin todellisuudessa olisi varaa, eikä olo seuraavana aamuna ole kovinkaan kehuttava tiejyrän myllätessä pääkopan sisällä ja lompakon ammottaessa tyhjyyttään. Vaarana saattaa myös olla, että alkoholin avulla selviämisestä tulee tapa, mikä taas ei ole kovinkaan suotavaa tulevaisuutta ja työelämää ajatellen. Ei siis ole ihme, jos opiskelija kaiken tämän jälkeen kysyy itseltään: ”Onko tässä mitään järkeä?”

Niin sekaisin kuin voi olla
Kuin timantit katuojassa
Juostaan kilpaa aikaa vastaan
Mut kuitenkaan ei voi voittaa
 
Kirjoittaja(t):
Katri Arvonen, Toimintaterapeuttiopiskelija