07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Muuta kiinnostavaa
 
18.01.2007
"TV-lupatarkastaja, hyvää päivää!"
 
TV-lupatarkastajan käynti on varmasti yksi yleisimmistä opiskelijan kauhuskenaarioista. Opiskelijabudjetissa on jossain tingittävä – ja hyvin helposti tämä parin sadan euron vuosimaksu jää maksamatta. Ovisilmät ovatkin sitten ankarassa käytössä.
Televisio on yksi monen opiskelijan vaatimista ylellisyyksistä muuten niin kurjassa opiskelijaelämässä. Se on se sama laatikko, joka joskus toimi lastenhoitajana ja myöhemmin tuuditti iltaisin uneen. Se on ohjelmineen vienyt yöuniamme ja avannut silmämme maailman tapahtumille moneen kertaan. Siitä on yleensä muodostunut perheenjäsen, joten siitä on hyvin vaikea luopua. Eteen tulee kuitenkin vaikea valintatilanne: pitäisikö suosiolla maksaa tv-maksu ja katsella rauhassa kuvalaatikkoa, luopua kyseisestä laitteesta vai katsella sitä pummilla. Toinen vaihtoehto on heti suljettu pois, eikä ensimmäiseenkään ole oikeastaan varaa. Joten jäljelle jää vain yksi vaihtoehto: nauttia television antimista ja jännittäen odottaa tv-lupatarkastajan käyntiä.
 
Opiskelijan on tingittävä jostain
Muutamia poikkeustapauksia lukuun ottamatta opiskelijoiden köyhyys on muodostunut kirjoittamattomaksi laiksi. Jokaisen laskun maksaminen tekee tiukkaa. Jos siis pitää valita, minkä jättää maksamatta, vuokran, sähkölaskun vai tv-lupamaksun, jää viimeisin kyllä maksamatta, vaikka töllötin löytyykin lähes jokaisen opiskelija-asunnon nurkasta.

Itse olen päättänyt maksaa olemattomista säästöistäni tuon muutaman sadan euron maksun. En jaksa pelätä ja odottaa, milloin tarkastaja tulee käymään. Televisioni on liian suuri äkkiseltään piilotettavaksi. Sitä paitsi olisi hyvin epäilyttävän näköistä, jos kaikki huonekaluni olisi suunnattu vain tyhjää nurkassa olevaa pöytää kohti. Tällöin näyttää erittäin paljon siltä, että pöydältä puuttuu jotain oleellista. Myös verhon takaa pilkottava johto antaisi syytä epäillä laitonta TV:n käyttöä. Sitä paitsi säilytän kunniallisen kansalaisen maineen maksaessani lupamaksun. Maine taitaa tosin olla toisarvoinen seikka monen opiskelijan laatiessa budjettiaan.
 
Pelätyt tarkastajat
TV-lupatarkastajat ovat yksi suurimmista peloista niille ihmisille, jotka eivät kuulu "kunniallisten kansalaisten" ryhmään. Tarkastajat ovat kuin jonkinlainen onnettomuus tai sairaus: niitä pelätään, mutta silti ajatellaan, etteivät ne omalle kohdalle osu. Ehkäisevä varotoimenpide, eli lupamaksun maksaminen, jää usein tekemättä juuri tarkistusten epäsäännöllisyydestä johtuen. Tarkistajilla on epämiellyttävä rooli kysellä olemattomien lupien perään. Heitä tuskin kukaan ottaa hymyillen vastaan. Työtään he kuitenkin vain tekevät.

Vaikka ei ehkä heti uskoisi, voi tarkastajien työ välillä olla hyvin antoisaakin. Tarkastajat saavat kuulla mitä moninaisimpia selityksiä ja manauksia. He voivat myös löytää television mitä huvittavimmista piilopaikoista tai hölmöjen naamiointiyritysten alta. Totuus on kuitenkin se, ettei televisiota pysty ikuisesti piilottelemaan, eikä tarkastajaa voi aina paeta. Lupamaksun maksamalla säästyy monelta murheelta. Oma mielenrauhani on sen muutaman sadan euron arvoinen.
 
Kirjoittaja(t):
Noora Heinonen, Fysioterapeuttiopiskelija