07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Muuta kiinnostavaa
 
06.02.2009
Koiria, ei koulua
 
On päivänselvä asia, että jotkut ihmiset pitävät enemmän kissoista ja jotkut enemmän koirista. En voi väittää ettenkö pitäisi kissoistakin, mutta minä vain yksinkertaisesti kuulun niihin koiraihmisiin.
Nilla korissaan.
Kuvaaja: Annina Niemi
Omistan kaksi koiraa, toinen on chihuahua ja toinen perhoskoira (papillon). Chuahuani nimi on Nilla ja perhoskoirani on nimeltään Nupu. Molemmat ovat tyttökoiria. Nilla on viisi vuotta vanha ja Nupu on kolme vuotias. Käyn koirieni kanssa tietysti säännöllisesti ulkona, mutta mitään sen erikoisempaa, kuten esim. agilitya tai näyttelyitä en niiden kanssa harrasta.
 
Faktoja Chihuahua Nillasta
Chihuahua on maailman pienin koirarotu. Sen säkäkorkeus on noin 15–23 cm ja paino 0,5–3,0 kg. Chihuahua ei saa näyttelyissä painaa enempää kuin 3 kg. Rodusta on olemassa kaksi muunnosta: lyhyt- ja pitkäkarvainen chihuahua. Nilla on lyhytkarvainen ja väritykseltään kullanruskea/vaalea. Vuonna 2005 pitkäkarvaisia chihuahuoja rekisteröitiin Suomessa 405 (27. suosituin rotu) ja lyhytkarvaisia 359 (31. suosituin).

Ulkonäkö

Chihuahualla on monia rodunomaisia tuntomerkkejä, joista tärkeimpiä ovat omenanmuotoinen kallo ja koiran kokoon verraten isot korvat. Kokonsa ja alkuperänsä vuoksi chihuahua on hieman kylmänarka. Siksi se tarvitsee talvella takin, jottei se palellu. Aikuisellakin koiralla voi olla päälaella aukile, jota on varottava. Pitkäkarvaiset chihuahuat ovat suomen rekisteröintitilastojen mukaan yleisempiä kuin lyhytkarvaiset. Chihuahuan rotumääritelmä sallii kaikki värit.

Luonne

Chihuahua on pienestä koostaan huolimatta yleensä terverakenteinen ja vilkas. Luonteeltaan se on eloisa, reipas, peloton, itsevarma, temperamenttinen ja itsepäinen. Chihuahua jaksaa ja pitää pitkistä lenkeistä. Chihuahuan käytös ja ruumiinrakenne ovat ällistyttävää kyllä lähimpänä sutta muihin rotuihin verrattuna. Chihuahuat viihtyvät hyvin niin ihmisten kuin koirienkin kanssa, mutta parhaiten ne viihtyvät kuitenkin lajitovereidensa kanssa
Nupu ja Nilla korissaan.
Kuvaaja: Annina Niemi
 
Faktoja perhoskoira Nupusta
Papillon on pieni ranskalais-belgialainen koirarotu. Se kuuluu seura- ja kääpiökoiriin, FCI-ryhmään 9. Papillon on vain ulkönäöltään hieman poikkeava muunnos phalènesta. Niillä on sama rotumääritelmä ja ne voi erottaa ainoastaan korvien asennon perusteella. Papillonille voi syntyä phalènepentuja ja päinvastoin. Papillonia ja phalènea kutsutaan myös nimillä perhoskoira ja mannermainen kääpiöspanieli (epagneul nain continental).

Ulkonäkö Papillon on siro kääpiörotu, joka on ilmeeltään valpas ja älykäs. Liikkeet ovat vapaat ja tyylikkäät. Sillä on pitkäkarvaiset, pystyt perhosmaiset korvat, joista juontuu rodun nimi, joka tarkoittaa ranskaksi päiväperhosta. Pitkä karvapeite korvissa, raajojen takaosassa, varpaiden välissä ja hännässä. Turkki on pohjaväriltään valkoinen. Laikuissa kaikki värit ovat sallittuja, mutta yleisimpiä ovat tummanruskea ja punertava. Päässä valkoinen väri ei saisi olla vallitseva, mutta otsapiirto on toivottava. Se on rakenteeltaan hyvin siro, siksi kovia töytäisyjä varottava. Luonne ja käyttäytyminen

Papillon on iloinen, mutkaton, vilkas, hyvin seurallinen ja ystävällinen, suorastaan seurankipeä. Papillonin tulee olla luonteeltaan tasapainoinen, itsevarma ja eloisa. Papillonit ovat lisäksi temperamenttisia ja ne voivat olla hyvin herkkiä tai hieman herkkiä ja kovapäisiä yhtä aikaa.
 
Kirjoittaja(t):
Annina Niemi