07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Muuta kiinnostavaa
 
18.01.2007
Tuolihieronta rentouttaa
 
Opiskelijan elämän täyttävät pitkät koulupäivät, tentit ja tehtävien deadlinet. Olo voi välillä tuntua stressaantuneelta ja väsyneeltä. Turun keskustassa sijaitsevassa Lepopisteessä voi rentoutua tuolihieronnassa vaikka bussia odottaessa, sillä hieronta kestää vain 15 minuuttia.
Nykyajan kiireisen elämänrytmin vastapainoksi ihminen haluaa välillä nauttia rentoutushoidoista, joita onkin tarjolla paljon erilaisia. Opiskelijalla vain harvoin on varaa tai aikaa käydä tällaisissa hoidoissa. Lepopisteen tuolihieronta kestää 15 minuuttia, ja se maksaa seitsemän euroa. Tästä lepohetkestä voi mennä nauttimaan ilman ajanvarausta vaikka hyppytunnilla.
 
Stressin vähentäjä
Rentoutushieronnan tarkoituksena on tarjota asiakkaalle lyhyt mutta rentouttava hetki arjen keskellä. Lepopisteeseen tullessaan asiakas saa valita mieleistään rentoutusmusiikkia ja käydä sitten tuolille nauttimaan hieronnasta ja musiikista. Rentoutushetken jälkeen asiakas voi vielä virkistäytyä juomalla Lepopisteen kahviossa lämmintä tai kylmää juotavaa. Lyhyellä rentoutushetkellä on monia positiivisia vaikutuksia.

Rentouttava tuolihieronta helpottaa stressin oireita tai vähentää stressiä, lievittää unettomuutta, laukaisee niska-hartiaseudun kiputiloja ja jännitystä, rentouttaa lihaksia, vähentää selkäsärkyä ja jäykkyyttä, keventää raskaiden jalkojen tunnetta sekä stimuloi aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Mihin nämä vaikutukset oikein perustuvat?

– Tuoli pyrkii jäljittelemään shiatsu-tekniikkaa, jossa sormilla ja käsillä painamalla avataan ihmiskehon energiakanavat. Tuoli on tehokas hieroja, jossa jokainen asiakas voi valita itselleen sopivan hierontatavan monista vaihtoehdoista, kertoo Lepopisteen toimitusjohtaja ja perustaja Salla Laurilehto.

Tuolissa on 6 valmisohjelmaa, joista asiakas voi valita itselleen mieluisimman hierontavaihtoehdon: rullaavan-, peukalo- tai taputteluhieronnan. Laurilehto kertoo, että espanjalaisvalmisteisten tuolien rentouttava vaikutus on merkittävä. Tutkimusten mukaan 15 minuuttia tuolihieronnassa vastaa kahta tuntia lepoa sängyssä. Vaikutukset ovat siis merkittäviä, mutta ovatko turkulaiset sitten löytäneet hierovat tuolit?

– Lepopiste on ollut Turussa elokuusta 2005 ja se on ainut laatuaan Suomessa. Asiakaskunta koostuu pääasiassa naisista, mutta jonkun verran miehiäkin käy tuoleilla hierottavana, Salla Laurinlehto toteaa.
 
”Kolikkotuolit” Turun toreilla
Laurilehdon vastuulla ovat myös syksyllä 2006 ympäri Turkua ilmestyneet ”kolikkotuolit”. Tuolit ovat samoja kuin Lepopisteessä, ja niitä on muun muassa Hansa-korttelissa, Kauppakeskus Myllyssä ja kuntokeskus Elixiassa. Lämpimällä ilmalla tuoleihin on helppo istuutua hierottavaksi kesken ostosreissun tai kuntoilun jälkeen.Mutta miten käy talvella, kun vaatteiden määrä lisääntyy?

– Se jää nähtäväksi, jaksavatko ihmiset talvella riisua päällysvaatteitaan hieronnan takia. Jos se tuntuu oudolta keskellä ihmisvilinää, voi aina tulla rauhalliseen Lepopisteeseen ja antaa itselleen 15 minuuttia aikaa pysähtyä kiireen keskellä, ehdottaa Salla Laurinlehto.
 
Kirjoittaja(t):
Rimma Niittyvaara, Fysioterapeuttiopiskelija