07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Opiskelu ja elämä
 
21.05.2010
Opintomatka tuhannen ja yhden yön satuihin
 
Dubai on tullut tutuksi sen erikoisista rakennusprojekteistaan ja viimeaikaisesta talouskriisistä. Tosiasiassa Yhdistyneillä Arabiemiraattikunnilla on matkailun kannalta paljon muutakin tarjottavaa kuin pelkkää luksusta ja ostoskeskuksia. Turun ammattikorkeakoulun matkailu-, majoitus- ja kokouspalveluihin erikoistuneet restonomiopiskelijat tekivät 21.–30.3.2010 opintomatkan kolmeen emiraattiin ja totesivat niiden tarjoavan matkailun sektorilla lähes kaikkea mahdollisesta mahdottomaan.
Matkailu-, majoitus- ja kokouspalveluihin suuntautuneilla restonomeilla on ollut tapana kiteyttää opinnot viimeisenä vuotena noin viikon pituiseen opintomatkaan. Tämän vuoden matkakohdetta, Yhdistyneitä Arabiemiirikuntia, etenkin Dubaita, voidaan pitää malliesimerkkinä siitä, kuinka lähes tyhjästä voidaan luoda huippuluokan matkailu- ja ostos- sekä kiinteistö- ja finanssikohde. Koska öljy on uusiutumaton luonnonvara, päätti emiraattien hallinto parikymmentä vuotta sitten panostaa matkailuun ja luoda asiakkaille jotain uutta, parempaa ja isompaa. Nousussaan Dubai jätti varjoonsa jopa muut nousevat valtiot, kuten Brasilian, Venäjän, Kiinan ja Intian.
Kokemuksena matka oli erittäin onnistunut, mutta erilainen verrattuna muihin matkoihini. Yllättävää maassa olivat paitsi loisteliaisuus, myös kulttuurierot ja säännökset, esimerkiksi se, että säädylliseen vaatetukseen piti panostaa, kertoo restonomi-opiskelija Aino Heikkilä. Oli myös ällistyttävää nähdä luonnossa kaikki uskomattomat attraktiot, kuten palmusaaret, purjeenmuotoinen Burj al-arab -hotelli ja maailman korkein torni Burj Khalifa, hän jatkaa.
 
Oppia oikeista kokemuksista
Arabiemiraatteja pidetään vastakohtien ja ristiriitojen maana, jossa elää niin paikallisia miljonäärejä kuin huonosti palkattua siirtotyövoimaa. Opintomatkalla ehdittiinkin saada niin hyvää kuin huonoa asiakaspalvelua ja kokea kaikenlaista aina moskeijavierailusta ja viiden tähden hotelliyöpymisestä vesivahinkoon. Vaikka maassa on vallalla ”kaikki on mahdollista” -ajattelu, huomattiin matkan aikana, ettei englantiakaan aina ymmärretty edes maailman hienoimmissa ostoskeskuksissa. Niin hyvistä kuin huonoistakin kokemuksista pystyttiin ammentamaan oppia. Tulevaisuuden matkailualan ammattilaisina opiskelijat panivat merkille monia asioita, jotka tekisivät toisin koto-Suomessa.
Aavikkosafari oli reissussa hienoin kokemus, mutta oppimisen kannalta pidin hotellivierailuista. Työskentelen itse hotellissa, joten oli erittäin antoisaa nähdä miten asiat tehdään hienoissa businesshotelleissa, rantaresorteissa ja moderneissa uusissa hotelleissa. Olemme opintojen aikana käsitelleet muun muassa laatu- ja henkilöstöjohtamista, mutta esimerkiksi pääsy Hiltonin henkilökunnan tiloihin kiteytti sen, ettei luksus ole vain pintaa vaan myös panostusta henkilökuntaan ja sen voimavaroihin, jatkaa Heikkilä.
Opiskelijat totesivat, että ekskursio on erittäin hyvä tapa kiteyttää kolmen vuoden opinnot erityisesti maassa, jossa on mahdollista tutustua kaikkiin matkailun eri osa-alueisiin. Koko luokka voi varmasti sanoa kokeneensa – ja samalla oppineensa erittäin paljon uutta. Konkreettinen kokemus ja teoriapohja nitoutuvat viimeistään yhteen siinä vaiheessa, kun matka konkretisoidaan matkaraporttiin. Pian opiskelijat pääsevätkin hyödyntämään oppimaansa käytännön työelämässä, sillä tavoitteena opiskelijoilla on valmistua jouluksi 2010.
 
Kirjoittaja(t):
Laura Hautaniemi, opiskelija