07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Opiskelu ja elämä
 
30.11.2012
30-vuotiasta Validiaa juhlitaan esteettömästi
 
Turun Validia-palvelut on ollut osa Invalidiliiton asumispalveluita jo vuodesta 1982 lähtien. Palveluihin kuuluvat palveluasuminen, asumisvalmennus sekä päivätoiminta. Toiminnan tavoitteena on tukea asukkaiden itsenäisyyttä, yksilöllisyyttä sekä omatoimisuutta.
Kuvaaja: Essi Turunen
30-vuotisjuhlia vietettiin keskiviikkona, kokakuun viimeisenä päivänä. Me Monkey-ryhmäläiset saavuimme paikalle jo hyvissä ajoin aamulla suunnittelemaan ja valmistelemaan Validiaa juhlakuntoon. Hommaa oli enemmän kuin riittävästi kaikille koko päiväksi. Vielä juuri ennen ensimmäisten vieraiden saapumista muutamat ryhmäläiset lähtivät hankkimaan lisäkoristeita iltaa varten.

Emme olleet vastuussa päiväjuhlan ohjelman järjestämisestä. Ohjelman aikana saimmekin viettää päivän ainoan rauhallisemman hetken. Huolehdimme kuitenkin narikasta aamusta iltaan.

Päivä- ja iltajuhlien välissä oli aikaa vain pari tuntia ja sinä aikana piti järjestää lisää istumapaikkoja 30 asukkaalle, kasata esiintymislava ja hoitaa myös itsemme esiintymiskuntoisiksi.

Iltajuhlat sujuivat todella hyvin. Asukkailta saivat kiitosta esiintyjä Rauli Badding Somerjoki, hänen musiikkinsa, illan muu ohjelma, ruoka ja juoma. Myös Monkey-ryhmä nautti huikeasta juhlapäivästä, vaikka sille kertyikin pituutta huimat 14 tuntia.
Kuvaaja: Hanna Pöyhönen
 
Asiakkaiden osallistaminen
Juhlien suunnittelu alkoi tiedustelemalla asukkailta, mitä he itse odottaisivat juhlilta. Perinteisten hyvän ruoan ja juoman toivomusten lisäksi asukkaat halusivat kuulla Turun Validian historiasta. Tietoa Validiasta on aivan alusta asti mukana olleilla työntekijöillä ja asukkailla.

Toinen asukkaille tärkeä asia oli, että he saisivat myös itse osallistua juhlien suunnitteluun. Kutsukortit tehtiinkin yhteistyössä päivätoiminnan asiakkaiden kanssa. Niihin haluttiin saada asukkaiden oman kädenjäljen lisäksi näkyviin myös ajatuksia siitä, mitä Validia heille merkitsee.

Validia on asukkailleen paljon muutakin kuin Invalidiliiton asumispalvelu: Asiakkaiden ajatuksissa päälimmäisinä olivat yhdessäolo, apu, läheisyys ja ystävyys. Ylivoimaisesti yleisin ajatus Validiasta oli kuitenkin koti.
Kuvaaja: Hanna Pöyhönen
 
Vaikeuksien kautta voittoon
Juhlien järjestämisessä meidän tuli ottaa huomioon kohderyhmämme: monet asukkaista ja muistakin juhlavieraista käyttävät liikkumiseen pyörätuolia tai muita apuvälineitä.

Esteetön kulku ja riittävä tila liikkumiseen piti siis olla taattu juhlan käytännön toteutuksen onnistumiseksi. Saimme huomata, että juhlien järjestäminen sadalle liikuntarajoitteiselle on aivan eri asia kuin juhlien järjestäminen yleensä. Siinäpä haastetta yhdelle Monkey-ryhmälle.

Mitä Monkey-projektiryhmässä toimiminen meille sitten opetti? Ainakin sen, että pitää uskaltaa astua pois omalta mukavuusalueelta ja tottua tekemään myös virheitä.

Vajaasta 20 toisilleen suurimmaksi osaksi tuntemattomasta Hyvinvointiopalvelut-tulosalueen opiskelijasta on näiden projektiviikkojen aikana kehittynyt lahjakkaita askartelijoita, mediatiedottajia sekä tarkkoja budjetoijia ja vaikka mitä muuta.

Projektina Validian 30-vuotisjuhlien järjestäminen ei ollut sieltä hankalimmasta päästä. Tapahtumapaikka ja kohderyhmä olivat jo olemassa eikä sponsoreita tarvinnut metsästää kissojen ja koirien kanssa.

Budjettikin pysyi hyvin hallussa ja aikataulu lähes muuttumattomana. Sen sijaan haasteena olivat ruokailutilan muuttaminen juhlasaliksi, historian palasten kerääminen yhdeksi esitykseksi sekä medianäkyvyyden saavuttaminen.
Kuvaaja: Essi Turunen
Näin juhlien jälkeen voi sanoa, että tuntuu hyvältä huokaista helpotuksesta: kekkerit onnistuivat ja kiitostakin tuli.

Vinkkinä siis tuleville Monkey- opiskelijoille: pää pois puskasta, kun on aika valita vastuuhenkilöitä. Vastuu ja virheet opettavat.
 
Kirjoittaja(t):
Veera Sipi, Hanna Pöyhönen