07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Muuta kiinnostavaa
 
06.02.2008
Kahvi ja kahvilat – suuret pään selvittäjät
 
”Kahvi on yhä se juoma, jonka ääreen ihmiset kokoontuvat keskustelemaan ajatuksistaan ja uutisista sekä kehittämään ja vaihtamaan niitä. Oli sitten kyse naapuruston kahvikutsuista, akateemisista konferensseista tai liiketapaamisista, kahvi on yhä se juoma, joka tekee ajatustenvaihdon ja yhteistyön helpommaksi ilman alkoholiin liittyvää kontrollin menetyksen vaaraa.” (Tom Standage 2006.)
Kahvi on kahvipensaan paahdetuista pavuista uutettu juoma, joka tuo selkeyttä päivään. Sen sisältämä kofeiini vaikuttaa piristävästi erilaisiin keskus- ja ääreishermoston mekanismeihin. Kahvi on yksi energiaa antavista juomista, joka tutkitusti parantaa suorituskykyä, vaikuttaa myönteisesti mielialaan sekä lisää vireyttä ja valppautta. Kahvitaukojen luomat sosiaaliset vaikutukset jäävät monilta huomaamatta. Mutta mikä olisikaan parempi paikka luoda uusia suhteita tai tavata vanhoja ystäviä kuin lämminhenkinen ja ystävällinen kahvila?

Jokaisessa kaupungissa ja kylässä on vähintään yksi kahvila, ja tienvarret ovat tulvillaan toinen toistaan houkuttelevimpia taukopaikkoja. Kaikkialla tarjotaan kiireisille ihmisille edes pientä hetkeä istahtaa vetämään henkeä ja kuuntelemaan omia ajatuksia. Lähes kaikilla pyörii kymmeniä asioita mielessä yhtä aikaa, eikä missään tunnu olevan mitään järkeä. Silloin on hyvä ottaa seuraksi vähintään yksi kuppi kuumaa kahvia. Se auttaa sinua herättämään aistisi uuteen päivään.

Sosiaaliset hetket ovat ehtona henkiselle hyvinvoinnille. Kahvilat ovatkin usealle opiskelijalle paikka, jossa voi rauhoittua, tavata ystäviä ja vaihtaa kuulumisia. Myös koulutehtävät voi näppärästi kuljettaa mukana tuonne tilapäiseen työhuoneeseen, sillä yhä useammin kahviloihin on mahdollista tuoda oma kannettava tietokone ja muodostaa siihen Internet-yhteys.

”Te joita nokkeluus ja ilonpito houkuttaa ja uutiset
niin läheltä kuin maista kaukaisista
on eräs paikka jossa kuulee jutut viimeiset:
voit toden tiedon löytää kahviloista…
ei tekoa niin pientä taikka suurta maailmassa,
ettei sitä kerrottaisi kahvilassa.”

– Thomas Jordanin runosta ”Uutisia kahvilasta” (1667)

Jos haluat hieman hemmotella itseäsi, ystäviäsi tai sukulaisiasi, voit valita juomaksi tavallisesta pannu- tai suodatinkahvin sijaan erikoiskahvin, joita ovat esimerkiksi café latte, cappuccino, ekspresso tai makusiirappikahvit. Kahvipavun paahtoaste vaikuttaa oleellisesti kahvin vahvuuteen: mitä tummempi paahto sitä voimakkaampi maku sekä sutjakkaampi ajatus. Varmasti jokaiselle löytyy oma mieltymyksensä.

Kahvi kannattaa korvata jollain toisella juomalla, mikäli sinulla on esimerkiksi mahahaava tai olet raskaana. Ei myöskään ole suositeltavaa juoda kahvia litratolkulla, vaikka siltä tuntuisikin. Huomaa myös, miten salakavalasti sinulle alkaa kasvaa niin sanottu kahvihammas. ”Pakottava hammas” on ensimmäinen merkki siitä, että olet tullut riippuvaiseksi kahvista. Tervetuloa joukkoomme!
 
Kirjoittaja(t):
Tiina Mannermaa, Toimintaterapeuttiopiskelija