07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Muuta kiinnostavaa
 
26.01.2009
Susi koiran vaatteissa
 
Koirat jakavat usein ihmisten mielipiteitä laidasta laitaan. Toiset meistä saattavat pelätä vastaantulevaa koiraa jo useiden kymmenien metrien päästä, ja toiset eivät näe koirassa muuta kuin karvapallon, joka haukkuu. Ns. koiraihmiset näkevät asian kuitenkin hyvin eri tavalla. Heille koira on kuin perheenjäsen, luotettava kuuntelija, lenkkikaveri sekä aina iloinen seuralainen. Koiran omistajille nämä karvaiset lemmikit ovat elämäntapa, jotka tarjoavat emännälleen tai isännälleen niin haasteita kuin iloisia hetkiä päivästä toiseen.
Lähekkäin on mukavampaa!
Kuvaaja: Susanna Ansio
Koiran evoluutio

Tutkimusten mukaan voidaan sanoa, että koira on muuntunut susi. Hämmästyttävää onkin todeta, että koirien ja susien perintötekijöistä edelleen 99,8 prosenttia on samoja. Koirien alkuperä on Aasiassa, missä aasialaiset sudet sopeutuivat elämään lähellä ihmisasutusta. Aasialaiset sudet olivat eurooppalaisia lajitovereitaan pienempiä, joka vaikutti siihen, että niistä kehittyi aikoinaan alkukoira. Samalla voidaan myös todeta, että nämä sudet kesyyntyivät kärkkyessään ruokaa metsästäjäihmisiltä tuhansia vuosia sitten. Kaikista kotieläimistä juuri koirat, ovat parhaiten sopeutuneet ihmisen elinympäristöihin. On myös hämmästyttävää, että ne kykenevät hyvin ymmärtämään mitä ihmiset niiltä tahtovat.

Koira lauman jäsenenä

Koirat ovat esi-isiensä tavoin tottuneet elämään lauman jäsenenä. Ne ovat onnellisia tuntiessaan olevansa yksi lauman jäsenistä sekä saadessaan olla yhteisönsä seurassa. Lauma voi olla perhe tai toinen koira ja koiranomistaja. Koira on aktiivinen nisäkäs, joka nauttii kaikesta toiminnasta ja menemisestä. Ihminen onkin kokenut koiran monipuoliseksi toveriksi, joka pystyy auttamaan ihmistä yksin ja yhdessä. Esimerkiksi opas-, terapia- ja pelastuskoirat ovat elintärkeitä tietynlaista apua tarvitseville ihmisille. Agility ja koiranäyttelyt tarjoavat puolestaan hieman erilaista viihdykettä koiralle, joskin kaikki yllämainitut aktiviteetit vaativat onnistuakseen ahkeraa harjoittelua ja haastavat niin koiran kuin omistajankin. Osatarkoituksena on, että erilaisilla yhteisillä aktiviteeteilla ihmisen ja koiran välistä yhteyttä pystytään syventämään, ja toiminnot tuottavat iloa ja tekemistä molemmille osapuolille.

Rodun merkitys ja huolehtiminen

Jokainen koiranomistaja on koiraa hankkiessaan miettinyt millaisen koiran haluaa. Haluanko ison, pienen, rohkean, seurallisen vai helppohoitoisen? Erilaisia ihmisiä miellyttävät erilaiset rodut ja rotuominaisuudet, jotka määrittelevät hyvin pitkälle sen mihin koira kykenee, mitkä ovat sen luonnolliset tarpeet, ja miten paljon omistaja pystyy sitoutumaan koiraan. Tärkeintä on valita juuri sellainen rotu, joka sopii omaan elämäntyyliin ja tarpeisiin. Toiset kaipaavat seurakoiraa ja toiset haluavat hyvän metsästyskoiran. Samalla kun koira tarjoaa ihmiselle yhteisöllistä ja psykologista tyydytystä, omistajan tulee tarjota koiralleen mahdollisimman hyvät ja monipuoliset olosuhteet koiralle läpi sen elämän. Osalle koiranomistajista koiran hyvinvoinnin tarkkailu ja koirasta huolehtiminen ovat itsestään selviä asioita.

Suomessa koirien määrä on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Koirakannan kasvu tuo kuitenkin mukanaan myös negatiivisia asioita kuten eläinrääkkäystä ja heitteillejättöä. Avainsanana koiran huolehtimisessa on sitoutuneisuus sekä riittävä ajankäyttö. Onneksi suurin osa koiranomistajista on vannoutuneita koirafaneja, joille koirat ovat elämäntapa ja rakas harrastus. Näiden omistajien koirat ovat sosiaalisia, iloisia, reippaita, jotka eleillä ja käytöksellään viestivät siitä, että heillä on hyvä ja turvallinen olo olla omassa kodissaan, oman laumansa kanssa. Koiranomistajalle leikkisä ja tyytyväinen koira on paras mahdollinen piristäjä sekä kiitos siitä mitä kaikkea omistaja tekee koiransa eteen päivittäin.
Mulla on lumiparta!
Kuvaaja: Susanna Ansio
 
Kirjoittaja(t):
Nina Susanna Ansio, liiketalouden opiskelija