07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Muuta kiinnostavaa
 
18.01.2007
Lomalle hevosen selässä
 
Syksyn raikas ilma ja väriloisto, hyvä ystäväporukka ja mukavat hevoset houkuttelevat rentoutumaan ratsastusvaellukselle. Vaelluksen pituus vaihtelee parista tunnista useamman päivän mittaiseen upeaan elämykseen.
Vaellusratsastus on luonnossa liikkumista hevosen selässä. Vaelluksia järjestetään keskimäärin 2–10 ratsukolle kerrallaan. Maastossa ratsastetaan peräkkäin, yleensä rauhallista käyntiä, ja samalla saa nauttia luonnon kauneudesta tai rupatella kanssaratsastajien kanssa. Vaellusta johtaa osaava ratsastuksen ammattilainen. Vaellusratsastus on erinomainen tapa yhdistää luonnossa samoilu ja eläimet. Laji sopii erityisesti eläinrakkaille ja liikunnallisille ihmisille, mutta yhtälailla se saattaa olla pakotie arjen kiireistä kenelle vain. Kokematonkin ratsastaja voi rauhallisella ratsulla osallistua lyhyemmille vaelluksille.

Riippuen palveluntarjoajasta ja ryhmän kokemuksesta yleensä ennen vaellukselle lähtöä järjestetään ns. perehdytystunti, jonka aikana käydään ratsastuksenohjaajan johdolla läpi hevosen perushuolto, satulointi ja suitsitus. Ratsastuskentällä opastetaan tarvittaessa myös tietysti ratsastuksen perusasiat, eli kuinka hevosen saa liikkeelle, pysähtymään sekä lisäämään tai hiljentämään vauhtia.
 
Ratsastusvaellus on lisäämässä suosiotaan
Vaellusratsastus on kasvattamassa suosiotaan Suomessa. Yhä useammat firmat tai ystäväporukat järjestävät esim. viikonloppulomia vaellustalleille. Ratsastus luonnossa on erinomainen tapa hoitaa psyykkistä – ja tasosta riippuen myös fyysistä – kuntoa, ja sen takia yritykset ovat enenevässä määrin kiinnostuneita tarjoamaan tätä elämystä työntekijöilleen. Ihmiset ovat ehkäpä myös alkaneet arvostaa luontoa nykypäivän stressin ja modernin maailmanmenon keskellä.

Vaelluksia järjestäviä talleja löytyy nykyään miltei joka puolelta Suomea. Jotkut järjestävät ratsastusreissuja ympäri vuoden. Myös ulkomaalaiseen ratsastusvaelluskulttuuriin on yleensä helppo päästä tutustumaan esim. etelän lomamatkalla. Keski-Euroopan ja etelän lomakohteissa ratsastusvaellus on paikoin erittäin suosittua. Suomessa vaelluslomapaketti räätälöidään yleensä ryhmän mieltymysten ja kokemusten mukaan. Siihen sisältyy useimmiten perehdytys hevosen hoitoon, yöpyminen mökissä tai luonnon helmassa, ruokailut, hevonen varusteineen, osa ratsastajan varusteista sekä tietysti unohtumaton ratsastuselämys. Elämys on varmasti jokaisen sentin arvoinen.
 
Kirjoittaja(t):
Hanna Saario, Fysioterapeuttiopiskelija