07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Opiskelu ja elämä
 
23.04.2009
Sauvakävellen viimaan ja tropiikkiin
 
Toimintatuokion suunnittelu ja käytännön toteutus vaativat opiskelijalta innovatiivisuutta. Kun kyseessä on elämyksen järjestäminen ryhmälle entuudestaan tuntemattomia, vieraan kulttuuritaustan omaavia ihmisiä, onnistunut lopputulos edellyttää muutakin kuin luovaa hulluutta.
Termospullo ja eväitä
Kuvaaja: Airi Katajamäki
Turun seudulla toimiva Yhdessä-yhdistys tarjosi mahdollisuuden Turun ammattikorkeakoulun toimintaterapiaopiskelijoille tutustua maahanmuuttajaryhmän ohjaamiseen. Tarkoituksena oli järjestää opiskelijoiden toimesta, myös yhdistyksen toiveet huomioiden, lähes mitä vain toimintaa. Kevätauringon innoittamina ratkaisu oli helppo: retkipäivä Ruissaloon ulkoilemaan ja kasvitieteelliseen puutarhaan tutustumaan. Retkelle otettiin mukaan sauvakävelysauvoja, joita kaikki pääsivät käytännössä kokeilemaan.
Kuten yleensäkin ei tälläkään reissulla aivan kaikki sujunut alkuperäisen suunnitelman mukaan. Aurinkoisen kevätpäivän sijaan ilma oli tuulinen, kylmä ja sadetta uhkaavan oloinen. Reippailemaan kuitenkin päästiin, vaikka kolea sää lyhensikin alun perin suunniteltua kävelylenkkiä yli puolella, sillä kaikki eivät osanneet pukeutua säänmukaisesti riittävän lämpimiin retkeilyvarusteisiin – ymmärrettävää toki, sillä olihan sauvakävely ja ylipäänsä urheileminen tuulisessa Ruissalossa lähes kaikille uusi tuttavuus.
Reippailulenkin jälkeen ja ennen kasvitieteelliseen puutarhaan siirtymistä ryhmä piti eväshetken syöden joko omia eväitä tai kahvilan antimia. Sitten päätettiin opiskelijoiden luotsaamina pitäytyä kasvitieteellisen puutarhan sisätiloissa juuri viileän ilman ja myös keväisestä ajankohdasta johtuvan ulkokasvien vähäisyyden takia.
Kasveja
Kuvaaja: Airi Katajamäki
 
Trooppisten kasvien lumo
Puutarhan ovesta sisään astuessaan monet saattoivat kokea erilaisen ilman aiheuttaman hetkellisen tukahduttavuuden hengityksessään. Pidemmälle kulkiessa siellä täällä pääsi ihastuneita huokauksia, kun hämmästeltiin kasvien suuruutta tai somaa ulkoasua. Hellyttäviltä näyttivät myös puutarhan uumenista yllättäen löytyneet ihkaoikeat pikkuruiset ”pääsiäistiput”! Ja aina välillä jokin erikoinen kasvi, sen osa tai muu eliö kirvoitti keskustelua, kuten lihansyöjäkasvit tai kunnioitettavan pitkän ”sukupuun” saanut, jo dinosaurusten ajoilta säilynyt kasvi.
 
Vain kokeilemalla sen löytää
Toimintaterapian keskeisiä ajatuksia on itselle mielekkään toiminnan löytäminen, mihin saattaa kulua paljonkin aikaa asiakkaan kanssa. Maahanmuuttajien kotoutumisen kannalta olisikin tärkeää löytää kaikille se mieleinen toiminta, josta voi kerätä voimia arkeen ja uuden oppimiseen. Useimmille ryhmäläisille sauvakävely oli uusi laji, mutta ennakkoluulottoman yrittämisen jälkeen palaute oli erittäin positiivista.
Retken jälkeen kaikki olivatkin iloisella mielellä ja hymy huulilla reippaan ulkoilun ja kasvikunnan lumoavaan maailmaan uppoutumisen vaikutuksesta. Tämäntyyppisellä elämysretkellä näyttäisi todella olevan terapeuttinen merkitys, esimerkiksi juuri maahanmuuttajataustaisille. Se on parhaimmillaan tehokas yhteishengen lujittaja, ajatuksia herättävä ja ennen kaikkea arjesta irrottava, virkistävä, kokemus.
 
Kirjoittaja(t):
Airi Katajamäki, Annukka Pekola, Miia Saarimäki, Essi Vaari & Petra Välimäki, toimintaterapeuttiopiskelijoita