07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Opiskelu ja elämä
 
20.10.2009
Opintomatkalla omaan itseen
 
Kaksi kuukautta vieraalla maaperällä, matkaseurana reipas tusina entuudestaan tuntemattomia ihmisiä, kaikilla kuitenkin yhteinen päämäärä. Turun ammattikorkeakoulun Hyvinvointipalvelut-tulosalueen koulutusohjelmien yhteistä Monkey-projektia voisi verrata reppureissuun kaukomaille. Alun hämmennyksen ja uteliaisuuden, ehkä pelkojenkin, jälkeen on valmis matkaan kohti uutta ja tuntematonta. Kokemaan, näkemään ja tekemään yhdessä.
Syksyn sävyjä Ilolansalossa
Kuvaaja: Salla Mikkola
Artikkelia kirjoitettaessa projektimatka on edennyt jo parin viikon päähän huipennuksestaan, projektien toteutusviikosta ja loppuseminaarista. Yhteisessä reissussa on keritty kokemaan monenlaista. Onnekkaat ja epäonnisetkin sattumat ovat vuorotelleet, polut menneet ristiin, on kuljettu harhaan, mutta sitten löydetty takaisin valaistulle tielle. Matkalle asetetut tavoitteet ovat vieneet kuitenkin lopulta oikeaan suuntaan, ja matkalla kohdatut karikot ovat saaneet uuden merkityksen – niistä on opittu.

– Matka omaan itseen, Salva ry -projektin projektipäällikkö Emma Salonen naurahtaa kliseelle, joka hänen mieleensä ensimmäisenä juolahtaa kysyttäessä oppimiskokemuksista. Muiden kanssa toimiessa oppiikin enemmän itsestään kuin aluksi kuvitteli, Salonen lisää. Projektipäällikön pesti on opettanut etenkin tasapainoilua ja diplomaattisuutta, muussa roolissa saattaisin olla kärkevämpi ja tuoda esiin liikaakin omia mielipiteitäni. Tää tekee hyvää mulle, hän toteaa hymyillen.
 
Kantapään kautta onnistumiseen
Myös projektireissaajien matkaan saattaa tulla mutkia. Tällä kertaa ei ole kyse vanhentuneesta passista tai rajanylitysmuodollisuuksiin juuttuneesta kaverista, ei edes jatkolennolta myöhästymisestä. Projektimatkaajat voivat kompastua aikataulumuutoksiin, väärinymmärryksiin toimeksiantajan kanssa, budjettivaikeuksiin tai vaikka kiireisimpään toteutusaikaan iskevään influenssaepidemiaan.

– Luulen, että voisin oppia vielä enemmän epävarmuuden sietämistä ja erityisesti sitä, etteivät asiat aina mene tasan oman näkemyksien mukaan, Emma Salonen pohtii. En myöskään voi olla aina vastuussa kaikesta. Olen projektipäällikkönä joutunut delegoimaan, ja sen myötä minusta on tullut ehkä hieman armollisempi itsellenikin. Itseään syyttää helposti, jos ryhmässä menee jokin vastoin suunniteltua, mutta etenkin ryhmämme Monkey-valmentaja Juha Knuuttilan kanssa käydyt keskustelut ovat saaneet minut ymmärtämään, että on ihan ok, ettei pysty kaikkeen, Salonen kertoo.
 
Erilainen tausta, yhteinen sävel
Salva ry -projektiryhmän varaprojektipäällikkö Elli Ali-Löytty vertaa viime viikkojen työskentelyä orkesterin toimintaan. Jokainen tuo omat mausteensa sävellykseen, projektipäällikkö pitää esityksen osat kasassa kuin kapellimestari ja saa koko tiimin soittamaan samaa sinfoniaa, Ali-Löytty kuvailee. Varaprojektipäällikkö nostaa arvokkaaksi kokemukseksi myös jokaisen ryhmäläisen erilaisen taustan ja sitä kautta uudenlaisen näkökulman ja lähestymistavan projektin toteutukseen. Yhteisen prosessin aikana opitaan paljon. Opitaan itsestä ja muista, toisten tavoista työskennellä, opitaan vastoinkäymisistä ja niiden voittamisesta. Reissaamisessa tärkeintä on matkaan lähteminen. Irtaudutaan tutusta ympäristöstä ja kokeillaan omia rajoja, tutustu-taan uusiin ihmisiin ja uusiin maisemiin. Silti uskallan veikata näkevämme loppuseminaarissa joukon huojentuneita projektimatkalaisia, reissussa rähjääntyneitä mutta iloisia kasvoja. Lentokone on rullannut takaisin kotimaan terminaaliin.
 
Kirjoittaja(t):
Terhi Parjanen, Salva ry -projektin viestintävastaava