07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Opiskelu ja elämä
 
29.10.2013
Annetaan amiksillekin Mahis osallistua!
 
Mahis-projekti on sosionomi- ja terveydenhoitajaopiskelijoiden yhteistyöprojekti. Sen tarkoituksena on tuoda esiin sekä asiakkaiden osallistamisen että terveyden edistämisen näkökulmaa. Hanke toteutetaan pienissä tiimeissä eri asiakasryhmien parissa.

Meidän moniammatillinen ryhmämme toteutti Mahis-projektin yhteistyössä Turun ammatti-instituutin Valma-koulutuksen kanssa. Sen tarkoituksena on sekä vahvistaa maahanmuuttajaopiskelijoiden suomen kielen taitoja että valmentaa heitä tulevia ammattiopintoja varten.
 
Nuorten ideat ohjasivat tapaamisten sisältöön
Asiakasryhmässämme oli seitsemäntoista maahanmuuttajanuorta. Oma kokemuksemme maahanmuuttajatyöstä oli alkuun hyvin vähäistä, mutta opiskelijat ottivat meidät onneksi vastaan positiivisin mielin.

Jo suunnittelussa osallistimme asiakasryhmäämme selvittämällä mitä juuri he haluaisivat päästä projektimme puitteissa tekemään. Toiveissa oli tutustumista kouluttautumismahdollisuuksiin, musiikkia, kulttuuria, liikuntaa, keskustelua, ruokaa ja vaikka mitä.

Rönsyleivästä ideariihestä koostimme lopulta tapaamiskertojen ohjelman. Keskustelimme nuorten kanssa heidän tulevista koulutusmahdollisuuksistaan, kerroimme Turun harrastuspaikoista ja visailimme Suomi-tietouden parissa.

Myös syksyinen sää suosi meitä ja pääsimme yhdellä viikolla ulos happihyppelylle ja samalla treenaamaan ensiaputaitoja sekä pelaamaan meille suomalaisille tuttua seurapeliä, Mölkkyä.
 
Suomi ja muu maailma
Maahanmuuttajatyössä on tärkeää antaa maahanmuuttajille mahdollisuus tuoda esille omaa kulttuuritaustaansa. Niinpä projektimme huipentui tapaamiseen, jossa jokainen opiskelija sai halutessaan hieman esitellä omaa kotimaataan tuomalla jotakin omaan kulttuuriinsa kuuluvaa ruokaa.

Me suomalaiset opiskelijat luonnollisesti pistimme pöydän koreaksi muun muassa korvapuustien, karjalanpiirakoiden, suklaan, salmiakin ja karpaloiden voimin.

Vaan mitä toivatkaan Valma-opiskelijat? Tarjolla oli esimerkiksi kiinalaista hapanimeläkeittoa, irakilaista baklavaa, skottilaista toffeeta, syyrialaista salaattia ja sekä suolaisia että makeita pasteijoita Somaliasta.

Myös ryhmän opettaja innostui esittelemään omia sveitsiläisiä sukujuuriaan ja toi tarjolle niin suklaata kuin juustoakin.

Naposteluhetkeksi suunniteltu aamumme muuttuikin siis todelliseksi brunssiksi!
 
Maahanmuuttajatyön ABC
Mahis oli opettavainen kokemus meille melkoisille maahanmuuttajatyön noviiseille. Ensi kerralla maahanmuuttajia kohdatessamme muistamme ainakin seuraavat seikat:

a) Maahanmuuttajat eivät suinkaan ole mikään yksi homogeeninen massa, vaan he ovat monenmoisia persoonallisuuksia.

b) Puhu maahanmuuttajille S-E-L-K-E-Ä-S-T-I ja H-I-T-A-A-S-T-I. Maahanmuuttajatyössä synonyymisanasto karttuu, kun opettelet pohtimaan, voisiko jonkin sanan esittää vieläkin yksinkertaisemmin.

c) Varaudu hymyihin ja kehuihin, niitä tältä asiakasryhmältä yleensä ropisee!
 
Kirjoittaja(t):
Sanni Salonen, opiskelija