07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Opiskelu ja elämä
 
01.11.2011
Selvä suunta – Mistä on meidän projektimme tehty?
 
Aikaa kaksi kuukautta ja kaksi päivää, 17 toisilleen vierasta opiskelijaa, yhteisenä tavoitteena rakentaa onnistunut projekti. Lisämuuttujina opettajatuutori, toimeksiantajat ja kaikki muut projektiin osallistuvat. Me olemme Selvä Suunta -ryhmä, ja meidän tehtävänämme on tuottaa video sekä ryhmätapaamisen suunnitelma aiheesta seniorien hyvinvointi.
Lähdimme toteuttamaan projektia ajatuksella ”hyvä fiilis”. Päätimme, että hyvään lopputulokseen päästäksemme pitää meillä projektia tekevillä olla ennen kaikkea hauskaa. Yhteishenkeä on luotu matkan varrella kokoontumalla kahvilassa ja pubissa, aloittamalla ankea syyspäivä hauskoilla Youtube-videoklipeillä tai muuten vain yhdessä nauraen.
 
Onnistuminen vaatii kovaa työtä
Työtä projektimme vaatii. Olemme kahlanneet läpi teoriaa hyvinvoinnista, selanneet tietokantoja ja etsineet tutkimustietoa väitöskirjoista.

Tärkeintä tietoa olemme kuitenkin saaneet haastattelemalla. Uhreiksemme ovat joutuneet niin kohderyhmään kuuluvat sukulaiset ja tuttavat kuin viattomat vastaantulijat ja nälkäpäiväkerääjätkin. Pyrkimyksemme on, että onnistumme saamaan videolle ja ryhmäkerran suunnitelmaan aitoja kokemuksia ja esimerkkejä oikeasta elämästä.

Projektimme on tähän mennessä onnistunut yli odotusten. Työt etenevät ja kaikilla on selvästi mielessä oikea suunta. Haluamme tehdä työn, jonka voimme ylpeänä antaa toimeksiantajillemme marraskuun alussa. Olemme päättäneet onnistua, ja olemme valmiita tekemään sen eteen töitä.
 
Yhdessä oppien eteenpäin
Helppoa projektin tekeminen ei aina ole. Takaiskuja tulee, haastateltavia ei löydy, tentit ja muut koulutyöt painavat päälle. Siksi päätimme heti alussa, että kannamme vastuun yhdessä. Jos kaveri uhkaa hukkua työmäärän alle, toiset auttavat ja työt jaetaan. Tärkeintä on, että työt tulevat tehdyiksi.

Työskentely ryhmänä yhteisen projektin eteen antaa varmasti jokaiselle osallistujalle paljon. Jokaisella ryhmäkerralla opitaan uutta toimeksiannosta, senioreista ja hyvinvoinnista ja meistä ryhmäläisistäkin. Opimme projektityöskentelyä, viestintää, johtamista ja yhteistä vastuunkantoa.
 
Erilaisuus on voimaa
Eri koulutusohjelmista tulevien opiskelijoiden tieto omasta alastaan antaa projektin toteutukseen erilaisia näkökulmia. Projektin aikana pääsemme tutustumaan ihan erilaiseen maailmaan. Opimme asioita videokuvaamisesta, pääsemme seuraamaan eläkeläismiesten voimistelukerhoa, väritämme omia hyvinvointiympyröitämme ja osallistumme marjanpoiminta-taukojumppaan. Tiedämme seniori-ikäisten elämästä, hyvinvoinnista ja sen riskitekijöistä paljon enemmän kuin vielä projektin alussa.

Parhaat opit olemme kuitenkin saaneet haastattelujen kautta. Eräs haastateltava kiteytti hyvinvoinnin ytimen sanoen: ”Eletään tässä päivässä, tätä päivää, mutta hymy huulilla”. Tästä voisimme kaikki ottaa mallia.
 
Kirjoittaja(t):
Elina Säteri