07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Opiskelu ja elämä
 
17.01.2007
Opiskelun ja perhe-elämän yhdistämisen vaikeus
 
Monen opiskelijan elämä on kiireistä – toisilla aika kuluu lähes pelkän opiskelun parissa, toisilla sitä vievät myös työ ja harrastukset. Oman vaikeutensa ajankäyttöön tuo myös se, kun pitäisi saada aika riittämään opiskelun ohella myös perheelle. Miten siis jaksavat perheelliset opiskelijat?
Koulussa he eivät välttämättä erotu muista opiskelijoista, mutta kotona heitä odottavat kotitehtävien, lukemisen ja projektien lisäksi monet muutkin askareet – vaipanvaihto, ruuanlaitto, syöttäminen, leikkiminen, pukeminen, ulkoilu, pyykinpesu, siivoaminen, nukuttaminen. Ai niin, ehkä pitäisi keritä olemaan myös hyvä puoliso ja löytää yhteistä aikaakin joskus – ellei sitten nukahda sohvalle rättiväsyneenä jo puoli kymmenen aikaan. Tällaista suurin piirtein on perheellisen opiskelijan elämä, vai onko?
 
Päivässä pitää paljon
Haastattelin aiheesta erästä toimintaterapia-opiskelijaa, jolla kotona vipeltävät 1- ja 4-vuotiaat lapset. – Kyllä tuo harvinaisen tutulta kuulostaa. Päivät ovat aika rankkoja, kun yrittää saada kaiken sujumaan ja ehtiä tekemään, mitä tarvitsee. Ihan huippusuorituksiin ei koulussakaan pysty, kun ei yksinkertaisesti ehdi panostamaan opiskeluun niin paljon kuin haluaisi. Tai sitten se tapahtuisi perhe-elämän kustannuksella. Lapset ovat minulle kuitenkin etusijalla, hän painottaa.

Kysyin samaiselta opiskelijalta myös, mikä hänen elämäntilanteessaan on kaikkein vaikeinta. Hänen mukaansa vaikeinta on ollut kestää sitä syyllisyyttä, mikä väkisinkin aika ajoin kalvaa mieltä. – Joka aamu kouluun lähtiessä tuntee piston sydämessään, kun ajattelee lapsia. Sitä pelkää menettävänsä heidän kehityksestään niin paljon, kun on poissa kotoa. Mutta toisaalta, olenhan minä itse tehnyt päätöksen lähteä opiskelemaan, ja tiedän, että siitä on tulevaisuutta ajatellen minulle ja myös perheelleni hyötyä. Sen ajatuksen turvin koetan jaksaa eteenpäin!

Eräs toinen opiskelija kommentoi myös asiaa. Hänellä kotona on pikkuinen, alle 1-vuotias lapsi. – Kyllä se harmittaa, kun ei ole tarpeeksi aikaa olla lapsen kanssa, leikkiä tai seurata häntä muuten vain. Ja ikävä päivisin on kova.
 
Opiskelulla etäisyyttä arjen kaaokseen
Onko perheellisen opiskelijan elämä yksinomaan synkkää, vai mikä tässä elämäntilanteessa on parasta – positiivista ja voimaa antavaa? Opiskelijamme mielestä opiskelussa on myös oma ihanuutensa. Saa hyvällä syyllä hiukan etäisyyttä arkisiin askareisiin, ympyröihin, jotka yksinään voivat välillä kyllästyttää – vaikka niitä sitten koulussa kaipaakin.

Koulussa saa perheellisen opiskelijan mukaan vähän järjellistä vastapainoa kodin kaaokselle, hiukan vapautta ja omaa aikaa. Lisäksi tulevaisuudessa häämöttää kaiken vaivannäön päätteeksi koulutus ja ammatti, ehkä työpaikkakin.

Ei voi siis väittää, että perhe-elämän ja opiskelun yhdistäminen olisi helppoa tai yksinkertaista, mutta voidaan todeta, että se on kuitenkin mahdollista. Ja löytyypä siitä hankaluuksista huolimatta hyviäkin puolia, joiden ansiosta jaksaa jatkaa eteenpäin. Tsemppiä kaikille opiskelijoille, jotka löysivät itsensä tästä artikkelista!
 
Kirjoittaja(t):
Maiju Vellamo, Toimintaterapeuttiopiskelija