07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Opiskelu ja elämä
 
13.05.2005
Mikä on laajakaistayhteys?
 
Laajakaista on aina auki oleva kiinteähintainen Internet-yhteys. Liittymässä on kiinteä kuukausimaksu, eli hinta on aina sama, vaikka Internet-yhteys olisi auki jatkuvasti. Liittymä soveltuu Internetin tehokäyttäjille, joille myös nopeus on tärkeää.
Laajakaista on modeemia ja ISDN:ää huomattavasti nopeampi Internet-yhteys. Laajakaistaliittymän avulla pääset Internetiin lisäksi ilman puhelinliittymää. Laajakaista ei eroa paljoakaan vanhoista yhteyksistä. Ennen on käytetty puhelinliittymien alakaistoja tiedon siirtoon, eli puhe ja tieto liikkuivat samassa kaistassa. Laajakaista käyttää yläkaistoja, joissa vain data liikkuu. Myös yhteyksien nopeuksien ero on huomattava verrattuina vanhoihin yhteyksiin, kertoo Hannu Salo, Aurian liittymätiimin jäsen Loimaalta.
 
Laajakaistabuumi ja siitä pois
Vuoden 2000 lopulla alkoi laajakaistabuumi. Hinnat olivat aluksi korkeat ja nopeudet alhaiset. Suuren kysynnän, suosion ja kilpailutilanteen kasvu markkinoilla ovat pikku hiljaa laskeneet hintoja. Nopeudet ovat kasvaneet. Lähiaikoina palveluntarjoajille on tulossa ADSL2-tekniikka, jolla pystytään kasvattamaan nopeuksia roimasti verrattuna vanhaan ADSL?tekniikkaan. Vanhan tekniikan nopeuksia ovat 256 kbit/s, 512 kbit/s 1 Mbit/s, 2 Mbit/s ja 8 Mbit/s, joka on myös maksiminopeus, joka vanhalla tekniikalla saadaan laitteista irti. Osalla palveluntarjoajilla on jo käytössä ADSL2-tekniikka, mutta aikaa menee vielä varmaankin noin kaksi vuotta, ennen kuin kaikilla on käytössä samat resurssit, arvelee Salo. Tällä hetkellä varaudutaan siihen, että laajakaistaliittymien työ vähenee.

Viime aikoina ovat Loimaan alueelle kilpailuun liittyneet Elisa ja MTV3. Loimaan alueella Sonera kuitenkin on vielä johtavassa asemassa. Mutta kilpailun vuoksi hinnat ovat laskeneet ja tulevat vielä varmasti laskemaan. Myös erillisiä lisäpalveluja lisätään liittymiin kylkiäisiksi, jotka houkuttelevat asiakkaita.

Kysyntä elää aina tarjousten perässä. Tarjousaikaa on kuitenkin lähes koko ajan, vaikka tarjouksessa on alkamis- ja loppumispäivä, sillä pienen tauon jälkeen tulee kuitenkin uusi tarjous. Tällä hetkellä Loimaalla on jonossa noin 200?300 liittymää ja tilauksia tulee koko ajan lisää, joten töitä on todella paljon tällä hetkellä, kertoo Salo.
 
Yrityskaistat laajakaistojen rinnalle
Laajakaistan lisäksi on myös yrityskaista, jota tarjotaan yrityksille. Yrityskaista toimii samalla periaatteella, mutta kaistaan myydään aina kiinteä ip-osoite ja palomuuriratkaisu. Ratkaisut räätälöidään aina yrityksen koon ja tarpeiden mukaan. Yrityskaistoja voidaan käyttää myös etänä vpn-yhteyksien avulla, mikä on monen yrityksen toive tänä päivänä.

Laajakaistojen ja yrityskaistojen yhteydessä voi myös ilmetä erilaisia ongelmia, jotka haittaavat kaistan toimintaa. Yleisimmät ongelmat voivat ilmetä niin, että asiakkaan tietokoneet saattavat seota, esimerkiksi tietoturva vuotaa tai ADSL-päätelaitteessa on vikaa. Myös eri kaapelit voivat mahdollisesti olla poikki. Itse runkoverkossa voi ilmentyä reititinvikoja, sekä sääolosuhteet voivat vaikuttaa kaistan toimintaan. Viat korjataan mahdollisimman nopeasti, toteaa Salo.

Loimaan liittymätiimisää työskentelee Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoita, jotka opiskelun ohella tekevät iltatyönä kaista-asennuksia.
 
Kirjoittaja(t):
Jussi Koivisto & Olli Vesterinen, Tietotekniikan (multimediatuotanto) opiskelijoita Loimaan toimipisteessä