07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Työ ja opiskelu
 
16.11.2016
Tietoa ja toimintaa koululaisille - sairaanhoitajaopiskelijat terveyden edistäjinä Uskelan koululla Salossa
 
Salon Uskelan koulun oppilaat opiskelevat 1.–9. luokkia yksilöllisen opinto-ohjelman mukaisesti. Marraskuun alussa Turun ammattikorkeakoulun monimuotokoulutuksen sairaanhoitajaopiskelijat kertoivat oppilaille syömisen ja nukkumisen tärkeydestä. He myös näyttivät, mitä näitä taitoja kehitetään ja miten ne toteutetaan. YouTuben kautta paikalla oli myös joukko suomalaisia ”tubettajia” kertomassa oman näkökulmansa asiasta.
Oppilaiden tapaamisen suunnittelua
Kuinka paljon sokeria?
 
Oivalluksia esimerkkien kautta
Sairaanhoitajaopiskelijat olivat luoneet koulun urheilusalista monipuolisesti terveyden edistämistä esittelevän messualueen. Syömiseen ja nukkumiseen liittyviä asioita havainnollistettiin konkreettisilla ja monenlaisilla oppilaille sopivilla tavoilla.

Juomien sokeripitoisuuksia oppilaat saivat miettiä sokeripalojen avulla, kuinka paljon sokeria esimerkiksi energiajuomat tai limonadit sisältävät. Hyvien ja huonojen välipalojen eroja havainnollistettiin monin eri tavoin. Oppilaiden kanssa pohdittiin esimerkiksi karkkipussin ja viinerin energiasisältöjä. Mukaansa oppilaat saivat sille päivälle varmasti hyvän välipalan eli itseleivotun, tuoreen ja täytetyn sämpylän sekä banaanin.

Koululaiselle sopivista nukkumaanmenoajoista ja unen määrästä sekä laadusta käytiin vilkasta keskustelua. Oppilaiden kanssa käydyistä keskusteluista rakentui seinälle unelmapuu, jonka kuvissa näkyivät uneksitut asiat ja haaveet. Sellaisia unia olisi mukava katsella!

Suun terveyttä lähestyttiin koomikko Krisse Salmisen ja hammaslääkäriliiton I Love Suu -kampanjan videoiden välityksellä ja ne pistivät suut hymyyn. Tässä yhteydessä oppilaat saivat mukaansa xylitoli-maistiaisia.

Sairaanhoitajaopiskelijat käyttivät videota myös terveyden edistämisen menetelmänä. Tapahtumaa varten he olivat hankkineet tilaustyönä lukuisien nimekkäiden tubettajien tekemän videon, jossa tubettajat lähettävät terveisiä koulun oppilaille ja tuovat esille omia näkemyksiään unen ja terveellisen ruoan tärkeydestä. Videoon voi tutustua YouTubessa osoitteessa https://www.youtube.com/watch?v=qCGWY27Flfk tai artikkelin lopussa olevan linkin kautta.

Oppilaille oli tarjolla myös rentoutusta. Omassa rauhassaan, verhojen takana jumppamattojen päällä sai messukansa käydä huilaamassa kesken koulupäivän. Järjestäjät antoivat rauhallisen musiikin soidessa muun muassa ihastusta herättänyttä pallohierontaa.
Terveellisen välipalan aineksia
 
Kaikille jotain
Niin Uskelan koulun oppilaat ja opettajat kuin sairaanhoitajaopiskelijatkin olivat tyytyväisiä tapahtumaan. Eri teemoihin liittyneet toiminnot olivat mukavan lyhyitä mutta informatiivisia, ja opiskelijat vastasivat niistä hyvin ammattimaisesti.

Sairaanhoitajaopiskelijat järjestivät toimintapäivän osana terveyden edistämisen opintojaan. He totesivat saaneensa hyvää kokemusta tapahtumien järjestämisestä, lasten ja nuorten kanssa toimimisesta sekä pienryhmien hallinnasta. He olivat yllättyneitä, kuinka keskenään erilaisia oppilaat olivat taustoineen, ajatuksineen ja kysymyksineen.

Opiskelijat olivat hankkineet tapahtuman toteuttamiseen tukea muutamilta yrityksiltä, ja osasta kuluja he vastasivat itse. Tapahtuman tukijoina olivat Lounaismaan Osuuspankki Salosta, Mannerheimin lastensuojeluliiton Salon yhdistys, POP-pankki Koski Tl:stä, Prisma Halikko, Salon Seudun Osuuskauppa ja Yliopiston apteekki Salosta.
Ja lopuksi rentoudutaan.
Unelmapuu haaveista ja toiveista
 
Kirjoittaja(t):
sairaanhoitajaopiskelija Antti-Petteri Haataja & opettaja Miia Tuominen