07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Opiskelu ja elämä
 
31.05.2012
Kultturellia toimintaa
 
Mistä on suomalainen kulttuuri tehty? Pullantuoksuisesta letkajenkasta, dementiahiihdosta, serpentiinistä ja rairuohosta. Loppukeväästä toimintaterapeuttiopiskelijat toteuttivat suomalaista kulttuuria esittelevän teemapäivän WinNovan maahanmuuttajaopiskelijoille. Toimintaterapialla voidaan tukea maahanmuuttajien sopeutumista uuteen kulttuuriin.
Leivotaan
Olimme valmistelleet vieraillemme kolme erilaista pistettä, joita heidän oli tarkoitus kiertää toimintapäivän aikana. Odotimme jännittyneenä ryhmän saapumista, sillä emme tienneet heistä juuri mitään. Osaisivatko he suomea ja mitä he toivoisivat päivältä? Jännitystä oli havaittavissa puolin ja toisin, sillä eiväthän hekään tienneet meistä etukäteen mitään.
 
Suomalaisuutta aistien voimalla
Ensimmäinen piste oli suomalainen aistihuone, jossa vierailijat saivat nauttia suomalaiseen kulttuuriin liittyvistä virikkeistä niin näkö-, kuulo, -maku-, tunto- kuin hajuaistillekin.

Pullan pyörittäminen:

Resepti kuvilla ja tekstillä, taikinan vaivaaminen ja pullien pyörittely, mausteiden ja pullan tuoksu, tuoreen pullan maku… Useimmille leipominen oli tuttua, mutta suomalaista pullaa kaikki eivät olleet ennen leiponeet. Erilaiset leipomistavat herättivät keskustelua.

Mämmiä, nam?:

Vierailijat pääsivät maistelemaan perinteisiä suomalaisia ruokia, kuten ruisleipää, mämmiä ja salmiakkia. Mämmin ulkonäkö herätti ennakkoluuloja monessa vieraassamme. Rohkeimmat kuitenkin maistoivat ja ottivat lisääkin.

Monelle tuli yllätyksenä, että salmiakki on alun perin suomalainen herkku.
Robinia ja letkajenkkaa:

Aistihuoneessa kuultiin myös kymmenen kappaletta suomalaisilta säveltäjiltä, artisteilta ja bändeiltä, kuten Sibeliukselta, Dingolta ja Chisulta. Kappale tuli yhdistää esiintyjän kuvaan ja esiintyjän ja kappaleen nimeen.

Parhaiten vierailijat tunnistivat Lordin Hard Rock Hallelujan sekä nousevan tähden Robinin, jonka CD löytyi kuulemma jo monen jälkikasvun levyhyllystä. Loppuhuipennuksena kuunneltiin Katri-Helenan letkis, joka innoitti vierailijat hilpeään tanssiin.
Letkis täällä tunnetaan?
 
Harrastuksia ja vapaa-aikaa
Suomalaisten harrastusten ja vapaa-ajan pisteellä esiteltiin eri vuodenajat ja niihin liittyvät harrastukset välineineen. Aloituspähkinäksi ryhmä sai tehtäväkseen yhdistellä esillä olevat esineet oikeiden vuodenaikojen kohdalle. Heti luvan saatuaan asiakkaat rynnistivät nauraen tehtävää ratkaisemaan.

Osa esineistä aiheutti hämmennystä, mutta myös hilpeyttä oikeaa sijoituspaikkaa pohdittaessa. Esimerkiksi termospullo ja pilkkionki päätyivät ryhmän yhteispäätöksellä kesäpöytään.
Vuoden ympäri harrastaen:

Avantouinti aiheutti vilunväristyksiä ja termospulloon joku vierailija olisi laittanut olutta. Esittelijät korjasivat nopeasti minttukaakaon sopivan pilkille paremmin.

Ryhmä siirtyi siitä naureskellen kevääseen. Ryhmälle opetettiin oikea sauvakävelytekniikka ja sen jälkeen lähdettiin reippaasti käytävään harjoittelemaan ”dementiahiihtoa”.

Kokeilimme myös mölkyn pelaamista. Vierailijat olivat niin innokkaita heittelijöitä, että palikat lentelivät pitkin opetuspotilassänkyjen alustoja. Nämä hoitoluokan ”ruumissängyt” herättivätkin vierailijoissa hämmästystä.

Syksyn harrastukset, kuten marjastus ja sienestys, olivat vierailijoille jo entuudestaan tuttuja. Kaikki olivat yhtä mieltä kumisaappaiden tärkeydestä.
 
Suomalaiset tavat ja arvot
Kolmannessa pisteessä vierailijat saivat tehtäväkseen valokuvien ja musiikin avulla tutustua suomalaisiin tapoihin ja arvoihin. Kokosimme pöydälle 5 eri kuvakollaasia vapusta, joulusta, juhannuksesta, itsenäisyyspäivästä ja pääsiäisestä. Tehtävänä oli yhdistää kunkin kollaasin juhlapyhään sopivat sanalaput ja musiikki. Huvittuneisuutta ja hieman hankaluuttakin aiheuttivat kuitenkin muun muassa sanat serpentiini ja rairuoho, jotka olivatkin monille uusia tuttavuuksia. Musiikin innoittamana ilmapiiri kohosi entisestään ja muutama opiskelija innostui jopa tanssimaan tiputanssia.

Suomen naapurimaista tulleille vierailijoille kaikki juhlapyhät olivat entuudestaan tuttuja ja heille kuvien, musiikin ja sanalappujen yhdistäminen oli melko helppoa. Juhannus, pääsiäinen ja joulu olivat kuitenkin thaimaalaisille vieraampia, sillä ne olivat tulleet heille tutuiksi vasta Suomessa asumisen aikana. Myös heidän kulttuurissaan on kesällä vietettävä, iloon keskittyvä juhlapyhä, josta me emme olleet ennen kuulleet.
 
Mitä jäi käteen?
Alkujännityksen karistua päivän tunnelma oli kevyt ja nauru raikasi! Kotiinviemisiksi vierailijat saivat itsetehtyä pullaa sekä monta uutta ideaa suomalaiseen arkeen.

Myös me opimme, etteivät kaikki suomalaisina pitämämme asiat olekaan niin suomalaisia kuin luulimme. Esimerkiksi tikanheitto on kuulemma paljon hauskempaa ja yleisempää Englannissa kuin Suomessa.
 
Kirjoittaja(t):
Toimintaterapiaopiskelijat, Ryhmä NTOIMS11