07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Muuta kiinnostavaa
 
22.01.2008
Kukkiiko kotisi?
 
Melkein joka kodissa on huonekasveja. Mikä on niiden merkitys? Ovatko huonekasvit rakas harrastus, osa sisustusta vai kammotus?
Huonekasvit virkistävät mieltä ja tuovat osan luontoa kotiisi. Huonekasvien kastelu ei aiheuta suurta vaivaa, mutta on ihana katsella kukkien kasvavan ja kukkivan. Harvinainen hoitotoimenpide mullan vaihto ei ole juuri mikään vaiva verrattuna kukasta saatavaan iloon. Huonekasvi ei ole vain koriste, vaan se myös parantaa kodin ilmanlaatua. Hyödyllisiä kotona kasvatettavia kasveja ovat yrtit. Niissä yhdistyvät silmän ilo ja käytännöllisyys, sillä esimerkiksi keittiön ikkunalla kasvava basilika on kelpo mauste ruokiin.

Huonekasvien kasvatus voi olla myös harrastus. Monipuoliseksi kasviharrastuksen tekee mahdollisuus toteuttaa sitä hyvinkin persoonallisesti. Huonekasveja voi sommitella kauniiksi asetelmiksi tai ideana voi olla myös useiden eri lajien kasvatus. Kasviharrastajan koti voi helposti alkaa muistuttaa viidakkoa. Todellisten multasormien kotoa löytyy hyvinkin haastavia kasveja, kuten orkideat ja ruukussa kasvavat bonsai-puut. Huonekasviharrastajalla saattaa myös olla hyvinkin pitkäikäisiä kasveja, jotka ovat seuranneet heitä läpi elämän.

Kasviharrastajat jakavat kokemuksiaan Internetin välityksellä. Internetissä on paljon sivustoja, joilla on kasviaiheista keskustelua, sieltä saa kasvatusohjeita, kasvintunnistusvinkkejä ja apua hoito-ongelmiin. Internet on viherpeukaloille mainio tapa verkostoitua, sillä sen voi tehdä kotona, missä huonekasvejakin kasvatetaan.

Yleistä on, että kiireinen ihminen hankkii paljon kastelua vaativan peikonlehden ja innokas kastelija taas ostaa itselleen kaktuksen. Eri kasvilajit tarvitsevat erilaista hoitoa, ja jo kukkaa hankittaessa on hyvä miettiä, millaisia ominaisuuksia itse arvostaa. Väärän kasvilajin hankkiminen on turhauttavaa, sillä kasvi todennäköisesti kuolee vääränlaiseen hoitoon. Jokaiselle kuitenkin varmasti löytyy sopi-va kasvi, joka haastaa kasvattajaa sopivasti. Usein sopiva laji löytyy yrityksen ja erehdyksen kautta.

Huonekasvin kanssa voi tulla myös muita kuin hoito-ongelmia, koska huonekasvit voivat olla myr-kyllisiä ja allergisoivia. Tämän takia julkisissa tiloissa olevat kasvit ovat yleensä muovisia. Allergi-selle perinteinen joulukukka joulutähti voi aiheuttaa ärsytysoireita. Toinen perinteinen joulukukka hyasintti voi olla lapsille ja lemmikeille vaarallinen myrkyllisyytensä vuoksi. Myrkyllisen kasvin syöminen on vaarallista, mutta yleensä se ei kuitenkaan johda hengenvaaraan, sillä syöty määrä on niin pieni.

Huonekasvit ovat osa kulttuuriamme, ja niitä on melkein joka kodissa. Se voi olla pimeässä nurkassa nököttävä kellastunut jukkapalmu tai kukoistava limoviikuna, joka yltää kattoon asti. Huonekasvit ovat helppo keskustelun aihe, sillä melkein jokaisella on mielipiteitä ja kokemuksia niistä. Huo-nekasvit ovat myös suosittuja lahjoja esimerkiksi tupaantuliaisiin, sillä ne tekevät asunnosta kodin.
 
Kirjoittaja(t):
Saara Luttinen, Toimintaterapeuttiopiskelija