07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Opiskelu ja elämä
 
17.01.2007
Uudelle opiskelupaikkakunnalle muuttaminen askarruttaa
 
Opiskelupaikan vastaanottaminen on mukava asia, mutta se voi tuntua myös pelottavalta. Pelottaa irtautua tutusta ja turvallisesta ympäristöstä ja kavereista, mutta toisaalta on halu kokeilla omien siipien kantavuutta.
Syksy tuo tullessaan monenlaisia uusia muutoksia. Monet nuoret vastaanottavat opiskelupaikan, ja heillä on edessään muutto opiskelupaikkakunnalle, uuteen kaupunkiin ja uuteen kouluun. Monille tämä on erityislaatuinen hetki. Muutetaan pois lapsuudenkodista, ja lähdetään maailmalle opettelemaan itsenäistä elämää. Toiset ovat voineet asua pidempäänkin itsenäisesti, mutta kyllä uuteen kaupunkiin ja kouluun meneminen jännittää kaikkia.

Mielessä pyörii varmasti paljon ajatuksia. Opiskelemaan lähtevä miettii, minkälainenhan uusi koulu on ja onkohan siellä kivoja opettajia? Minkälaista tuleva opiskeluala oikein on? Onko se sellaista, mitä tulevaisuudelta ja työelämältään myöhemmin haluaa. Minkälaisia muut luokkalaiset ovat, ja löytyykö luokasta yhtä hyviä kavereita kuin edellisestä koulusta?
 
Opiskelun erilaiset lähtökohdat
Nuoret lähtevät opiskelemaan hyvinkin erilaisista lähtökohdista. Toiset ovat asuneet koko ikänsä isommissa kaupungeissa, ja toiset taas lähtevät hyvinkin pieniltä paikkakunnilta, ja heille jo kaupunkiin muuttaminen on iso askel. Kotipaikkakunnalla on saattanut tuntea suurimman osan siellä asuvista ihmisistä. Nyt pitäisi lähteä sellaiseen paikkaan asumaan, jossa kaikki on vierasta. Se voi tuntua pelottavalta ajatukselta, ainakin aluksi. Kavereista ja seurustelukumppanista irtautuminen voi olla joillekin todella kova paikka. Aluksi voi tuntua, ettei osaa ajatellakaan elämistä vieraassa paikassa ilman hyviä kavereita ja kumppania.
 
Opiskelijaelämän hankaluuksia
Joskus opiskelijan voi olla vaikeaa päästä asioihin mukaan. Hän voi tuntea itsensä ulkopuoliseksi ja yksinäiseksi uudessa opiskelukaupungissaan. Ottaa aikaa ennen kuin nuori löytää oman paikkansa uudessa kaupungissa ja alkaa viihtyä siellä ja tuntea opiskelupaikkakuntansa kodiksi.

Koti-ikäväkin varmaan yllättää joskus, aluksi luultavasti useammin. Opiskelija kaipaa perhettään, kavereitaan ja muita tuttuja sekä oman kotipaikkakunnan kotia ja kaikkea siihen liittyvää. Koti-ikäväkin helpottaa ajan myötä, ja viikonloppuisin ja lomilla voi käydä kotipaikkakunnallaan.

Opiskelija tutustuu uusiin ihmisiin ja saa luotua itselleen sosiaalisen verkoston parhaiten, kun hän lähtee rohkeasti erilaisiin asioihin mukaan. Uusien harrastusten kautta löytyy varmasti myös paljon uusia kavereita. Kaupungeissa on laaja valikoima vapaa-ajan puuhaa, joten jokaiselle löytyy varmasti jotain mielenkiintointoista tekemistä.

Opiskelu on mukavaa, kun siihen pääsee kunnolla kiinni ja löytää opiskelumotivaation. Opiskelijan tavoite on, että valmistuisi jonain päivänä ja pääsisi käsiksi työelämään. Jo opiskeluaikanakin katse on suunnattu tulevaisuuteen ja tulevaan ammattiin.
 
Kirjoittaja(t):
Jonna Lemponen, Toimintaterapeuttiopiskelija