07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Opiskelu ja elämä
 
02.11.2009
Matkalla designin maailmaan
 
Torstaina 1.10.2009 matkailun suuntautumisessa opiskelevat restonomiopiskelijat pääsivät tutustumaan suomalaiseen designiin, Helsingin Design-museon toiminnallisen kierroksen kautta. Kierroksen aikana opiskelijat saivat kuulla suomalaisen designin historiasta ja pääsivät luomaan myös ihka omaa designia. Museon ylemmässä kerroksessa meneillään oleva remontti ei latistanut tunnelmaa, vaan museossa viettämämme kaksituntinen kului hetkessä.
Heti kierroksen alussa palvelualan opiskelijat vedettiin vauhdilla mukaan teollisuuden tuotekehitystyöhön tehtävässä, jossa piti suunnitella oma Teema-muki tietylle kohderyhmälle. Kohderyhmäajattelu olikin opiskelijoille entuudestaan tuttua, ja näin ollen jokaisen tuotokset olivat hyvin perusteltuja. Oma muki luotiin mm. golfareille ja moottoripyöräilijöille.

Jokainen pääsi toteuttamaan lisäksi omaa näkemystään tavalla, jolla Maija Isola aikanaan työsti maailmankuuluja painokankaitaan, kuten Unikkoa. Kaikki olivat innolla mukana tässä hullua luovuuttakin vaativassa tehtävässä.
 
Suomalainen design on tuttua
Design-museosta löytyi kaikille tuttuja esineitä: tuttu kahvipannu mökiltä, tuoli mummolasta sekä astiat, esineet ja tekstiilit, joita löytyy joko kotoa äidin kätköistä tai jopa oman keittiön kaapeista. Totesimme, että me suomalaiset olemme etuoikeutettua kansaan, koska suomalainen design kuten kansallisylpeytemme Alvar Aallon suunnittelemat huonekalut ja esineet ovat kaikkien nähtävillä yleisissä tiloissa ja kotiemme piironkien päällä. Pohdimme yhdessä myös sitä, miten Aallon kenties kuuluisin työ, suunnittelukilpailuun salanimellä tehty Aalto-maljakko ja ennen kaikkea sen muoto, on päätynyt mitä ihmeellisimpiin yhteyksiin jääpalamuoteista tuikuksi jne.

Suomalaisina voimme hyvin kulkea pää pystyssä maailmalla liikkuessamme, sillä maassamme on useita suuria suunnittelijanimiä, joiden työt jaksavat vuosi vuodesta ihastuttaa ja ihmetyttää. Suomalainen design viehättää koruttomuudellaan, suoruudellaan ja käytännöllisyydellään. Kumpuaako suomalainen design kenties maamme pimeistä talvisista öistä vai kansan melankolisesta olemuksesta? Oli miten oli, ei suomalainen design millään tavalla vaikuta synkältä tai melankoliselta.

Design-museon toiminnallisessa kierroksessa erinomaista oli sen iättömyys. Parikymppisten opiskelijoiden sijaan sama kierros olisi soveltunut yhtä hyvin kymmenvuotiaille ja kuusikymppisille. Suuret kiitokset museon osaaville oppaille mukavasta iltapäivästä ja matkasta designin maailmaan!
 
Kirjoittaja(t):
Hanna Hiitelä, opiskelija
hanna.hiitela@students.turkuamk.fi