07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Opiskelu ja elämä
 
08.11.2013
AMK-opiskelijat mukana kotouttamisessa
 
Turun ammattikorkeakoulun sosionomi- ja terveydenhoitajaopiskelijat toteuttivat yhdessä Turun ammatti-instituutin Valma-opiskelijoiden kanssa viisi tapaamiskertaa Mahis-projektin tiimoilta.

Tapaamisten sisällöt räätälöitiin nuorten toiveiden pohjalta ja niissä perehdyttiin työnhausta ja urheilumahdollisuuksista aina suomalaiseen kulttuuriin ja ensiapuun.
 
Ensimmäisiä kontakteja suomalaisiin nuoriin
Valman tarkoituksena on valmentaa maahanmuuttajia ammatilliseen koulutukseen. Valma-koulutus kestää vuoden ja se toimii osana maahanmuuttajien kotouttamissuunnitelmaa.

Valman opiskelijat ovat tulleet Suomeen muutaman viime vuoden aikana eivätkä he ole juurikaan olleet tekemisissä suomalaisten kanssa. Sosionomi- ja terveydenhoitajaopiskelijat olivat useimmille ensimmäiset nuoret suomalaiset kontaktit.

Projektimme tärkein tavoite oli osallistaa maahanmuuttajanuoret mukaan toiminnan suunnitteluun. Toteutimme kaikki viisi tapaamiskertaamme täysin nuorten toiveiden pohjalta.

Ensimmäinen tapaaminen kuluikin molemminpuolisen tutustumisen lisäksi opiskelijoiden toiveiden ja kysymysten kuulemiseen. Nuoria askarruttivat hyvin erilaiset, mutta arkisen yksinkertaiset asiat, kuten voiko bussissa vain istua kanssamatkustajan viereen vai tulisiko siihen kysyä lupa.
 
Selkeän ja yksinkertaisen kielen merkitys ymmärtämisessä
Suomen kielen ymmärtämisen mahdollistaminen oli tärkeää tapahtumakerroilla, sillä maahanmuuttajanuoret ovat olleet Suomessa vasta vähän aikaa ja kieli on vielä uusi.

Maahanmuuttajatyössä onkin tärkeää kiinnittää huomiota omaan kielenkäyttöön. Saatamme huomaamattamme käyttää lyhenteitä sekä sivistyssanoja, joiden merkitys ei vielä ole tuttu maahanmuuttajille. Lisäksi puhenopeus kasvaa helposti, jolloin vieraskielisen on vaikea ymmärtää mistä puhutaan.

Valma-nuorilla oli kova halu oppia suomen kieltä. He olivat hyvin aktiivisia opettelijoita, eivätkä epäröineet kysyä, jos joku sana oli vieras. Selkeä, rauhallinen puhe ja vieraiden sanojen selittäminen niiden synonyymeillä olivatkin tarpeen. Näin jokaisella opiskelijalla oli mahdollisuus ymmärtää, mistä puhuttiin.
 
Vilinää ja vilskettä keilahallissa
Opiskelijoiden toiveena oli, että projektimme huipentuisi johonkin mukavaan yhteiseen tekemiseen. Koska liikunta ja urheilu olivat nuorten sydämiä lähellä ja Aninkaisten keilahallikin sijaitsee aivan koulun naapurissa, päädyimme viettämään viimeisen tuokiomme keilailun merkeissä.

Ja niin keilahalli täyttyi iloisista riemunkiljahduksista ja kannustushuudoista. Kanssakeilailijat saattoivat hieraista silmiään ja höristää korviaan, kun hallissa vallitsi meille juroille suomalaisille vieras, äänekäs meininki - ja vieläpä aamupäivällä! Keilojen kaadot ja pistemäärät olivat sivuseikka, kun nuoret nauttivat yhdessäolosta ja vähän erilaisesta koulupäivästä. Meillä kaikilla oli hurjan mukavaa!
 
Kirjoittaja(t):
Johanna Pelkonen, Outi Arimaa, opiskelijat