07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Opiskelu ja elämä
 
06.05.2005
Kuinka saada appelsiinista persikka, eli sileän ihon metsästys
 
Selluliitista käytetään usein kansanomaisempaa, mutta ei juurikaan kauniimpaa, ilmausta, appelsiini-iho. Vertaus appelsiiniin ei tule oranssista väristä, vaan siitä, että ihon pinta muistuttaa tällöin appelsiinin kuoppaista ulkopintaa.
Monet uskovat selluliitin olevat yhteydessä lihavuuteen, mutta tutkimukset osoittavat selluliitin olevan sidekudoskerroksen infektioperäinen tulehdus. Selluliitti ei siis välitä, onko isäntänä lihava vai laiha ihminen, vaan se muodostuu heikon aineenvaihdunnan seurauksena yleensä reisien, pakaroiden ja vatsan alueelle.

Myös miehillä on selluliittia, mutta ei samalla tavalla kuin naisilla, sillä miesten rasvakudos on vähäisempää. Lisäksi miehillä ihon rakenne on erilainen kuin naisilla. Miesten ihon verinahka ja orvaskesi ovat reisissä ja pakaroissa paksummat kuin naisilla ja lisäksi rasvakerros on ohuempaa. Rasvakerroksen solut ovat myös muodoltaan monikulmaisia eivätkä suuria kammioita kuten naisten vastaavat solut, jotka näkyvät muhkuroina ihon pinnalla.

Jenkkakahvat ovat monella tapaa varsin kiusalliset kantajalleen. Ne syntyvät pakaroiden yläpuolelle rasvakudoksen laajentumisen myötä. Jenkkakahvoja taidetaan pitää kätevinä ainoastaan tanssiessa. Miespartneri saa naisestaan tukevan otteen tarttumalla kiinni naisen jenkkakahvoihin tanssin pyörteissä. Naiselle mokomat kahvat aiheuttavat ainoastaan vaivaa ja vievät aikaa, kun vaatekaapista ei koskaan tahdo löytää päälleen mitään sellaista, jolla voisi kahvansa katseilta piilottaa.
 
Lupausyrityksiä kauneuden puolesta
Joulun jälkeen ihmisillä on tapana tehdä lupauksia, jotka yleensä koskevat paheita ja niistä luopumista. Tipattomasta tammikuusta on muodostunut käsite, mutta lupaukset voivat liittyä myös jonkin liikuntaharrastuksen aloittamiseen tai karkkilakkoon. Lupaukset saattavat toisaalta olla vain merkkinä uudenlaisen elämän kaipuusta.

Naistenlehdet ovat vaistonneet ihmisten kaipuun luopua jostain ulkonäkönsä parantamiseksi. Lehdet ovatkin alkuvuonna täynnä laihdutusvinkkejä, liikuntaohjeita ja erilaisten selluliittivoiteiden testituloksia. Joulua ennen mainostetut kakkureseptit on vaihdettu kasvisruokavaliota aloittelevan porkkananpurijan avuksi tai kadonneen vyötärön metsästyksen tueksi. Olisi mielenkiintoista tietä, kuinka moni ihminen todella ottaa lehtien neuvot pysyvästi osaksi omaa elämäntapaansa.

Kauneuden tavoittelun ympärille on syntynyt varsinainen katteettomien lupausten bisnes. Myönnän itsekin luopuneeni kiinteyttävän vartalovoiteen käytöstä, kun viikon rasvailun jälkeen totesin, etten ollutkaan kiinteytynyt etiketin myyntiargumenttien lupaamalla tavalla. Me onnettomat naisihmiset olemme lupausten uhreja, sillä aina ei muisteta, että tulokset vaativat kärsivällisyyttä ja sitoutumista hoitotuotteiden ja -ohjelmien käyttöön.
 
Kirjoittaja(t):
Tiina Raitanen, valmistuminen estenomiksi keväällä 2006