07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Opiskelu ja elämä
 
18.01.2007
Tietokone välttämättömyys opiskelussa?
 
Tietokone välttämättömyys opiskelussa? "Palauta tehtävä sähköisesti." "Tekstin tulee olla koneella kirjoitettu." "Käytäthän työssäsi useampaa nettilähdettä." Opiskelussa tietokone tuntuu olevan nykyään välttämättömyys. Jokaisella opiskelijalla tulisi olla käytössään tietokone, internet ja tulostin.
Tietokone on oiva väline opiskelujen apuna. Tehtävät voi kirjoittaa suoraan tekstinkäsittelyohjelmaan, voi hakea tietoja tutkielmaan netistä ja palauttaa tehtävät opettajan sähköpostiin. Entäs sitten, kun käytössä ei olekaan tietokonetta silloin, kun sitä tarvitsisi? Kouluilla on nykyään hyvät tietokoneet, mutta tilat ja koneiden määrä ovat rajallisia. Usein tietokoneluokissa on meneillään tunti, ja koneille saattaa olla jonoa. Työrauhan puuttuminen on myös aika normaalia yleisissä tietokoneluokissa. Kuitenkin odotetaan, että tehtävät palautetaan tietyssä ajassa joko koneelta tulostettuna tai sähköisessä muodossa.
 
Kustannukset ongelmana
Tietokoneettomalla saattaa hyvinkin olla edessä koneen hankinta. Useat opiskelijat ovat valitelleet sitä, kuinka ei ole muuta mahdollisuutta kuin ottaa opintolainaa, jotta saa koneen ostetuksi. Tietokone on kuitenkin sijoitus. Jollei opiskelijalla ole säästöjä takataskussa, ei vaihtoehdoksi jää oikeastaan muuta kuin opintolaina. On vaan hieman turhauttavaa ottaa lainaa sellaiseen, mitä ilmankin tulisi pärjätä. Koneet ja tekniikka myös vanhenevat nopeasti. Muutaman vuoden kuluttua ”vanhasta” koneesta ei saa mitään myytynä. Ja kohta joutuu jo ostamaan uuden koneen, kun vanha on liian hidas tehoa vaativille ohjelmille.

Yleinen odotus on se, että jos on kone, on myös nettiyhteys. Töiden materiaalina olisi hyvä käyttää nettilähteitä. Nettiliittymän kustannukset vievät kuitenkin ison palan opintotuesta. Tämänkin rahan opiskelija käyttäisi varmasti johonkin muuhun.

Mitään ei periaatteessa ole pakko palauttaa koneella kirjoitettuna. Kuitenkin opettajat sitä usein odottavat. Joskus tuntuukin, että käsinkirjoitettu ei ole yhä pätevä kuin koneella tehty.

Tietokone on siis kyllä hyvä olla opiskelujen kannalta, mutta sen varaan ei saisi laskea niin paljon. Pitäisi antaa vaihtoehtoja myös ilman konetta oleville. Kaikki eivät edes pidä tietokoneella työskentelystä.
 
Kirjoittaja(t):
Leeni Matikka, Fysioterapeuttiopiskelija