07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Muuta kiinnostavaa
 
14.01.2008
Paikallisestikin voi tehdä hyvää
 
Opiskelijan elämä on täynnä deadlineja ja tenttejä. Vapaa-aika tuntuu olevan kortilla, eikä aina tunne saavansa tehtyä kaikkea sitä, mitä pitäisi. Niin, eikä ylimääräistä rahaakaan tunnu jäävän kukkaron pohjalle, vaan viimeisetkin sentit kuluvat makaroniin. Kliseistä tai ei, on kai turha enää ajatellakaan hyväntekeväisyyteen osallistumista. Vai onko asia näin?
Viime vuosina ilmitulleiden hyväntekeväisyyden nimissä tehtyjen huijausten vuoksi on useiden luottamus hyväntekeväisyysjärjestöihin katkolla. ”Olisin kyllä mielelläni mukana toiminnassa, mutta mistä tiedän, mihin rahani oikeasti kuluvat.” Lausahdus saattaa olla tuttu yhden jos toisenkin suusta. Osallistumalla itse hyväntekeväisyysjärjestön toimintaan voi tainnuttaa sisälle pesiytyneen epäluulonpoikasen.
 
Lasten asialla – hyväntekeväisyyttä Pelastakaa Lapset -järjestössä
Kansalaisjärjestö Pelastakaa Lapset on juhlinut vuonna 2007 85-vuotisjuhlavuottaan lasten oikeuksien puolestapuhujana. Liitto on maailman johtavan lapsenoikeuksien kattojärjestön, kansainvälisen Save the Children -liikkeen jäsen. ”Pelastakaa Lasten päämääränä on lisätä lasten arvostusta ja kunnioitusta, oppia lapsilta kuuntelemalla heitä ja antaa lapsille mahdollisuuksia ja toivoa hyvään elämään.”

Hyväntekeväisyys tuo mieleen helposti vain nälänhädän ja kehitysmaat. Hyvin-vointivaltiomme asukkaat sivuutetaan, vaikka valitettavasti myös ympärillämme on apua kaipaavia. Suomessa eri paikkakunnilla toimivat Pelastakaa Lasten yhdistykset harjoittavat hyväntekeväisyyttä paikallisesti vaikuttaen alueen lasten ja lapsiperheiden hyvinvointiin.
 
Ajatukset hetkeksi pois opiskelusta
Opiskelun ohelle on järkevää hankkia mieluisa harrastus. Yhdistystoiminta on yksi mahdollisuus ylläpitää sosiaalisia suhteita ja saada uusia tuttavuuksia. Muutaman kerran vuodessa järjestetään suurempia projekteja tai tapahtumia, jolloin tekemisen makuun todella pääsee. Salon Pelastakaa Lapset ry:ssä toimivalle hallituksen jäsenelle on yhdistystoiminta mielekästä auttamista. Opiskelujen rinnalle jäsenyys tuo mukavan vaihtoehdon, ja mikä parasta, tavan vaikuttaa.

Paikallisyhdistyksen hallituksen jäsen pääsee arvoituksellisen Mihin rahat käytetään? -pohdinnan äärelle. Kokouksissa jäsen voi vaikuttaa ja nähdä konkreettisemmin, mitä rahoille todella tapahtuu. Avustuskohteena voi olla esimerkiksi onnettomuuden kohdannut lapsiperhe, jota päätetään avustaa lahjakortein, tai alueen kaikki lapsiperheet, joiden viihtymistä ja hyvinvointia tuetaan järjestämällä koko perheen puuhapäivä. Peruskoulunsa päättänyt nuori voi saada perheen heikon rahatilanteen vuoksi tukea toisen asteen opintoihinsa Eväitä elämälle -avustusohjelmasta. Yhdistykselle yrityksiltä, yhdistyksiltä ja yksityishenkilöiltä lahjoituksina saatujen tai omalla myyntitoiminnalla kerättyjen varojen suhteessa avustetaan apua tarvitsevia, voittoa tavoittelematta.
 
Uusia tuulia
Opiskelijakin pystyy olemaan toiminnassa mukana ilman, että se vie liikaa aikaa ja energiaa. Toimintahan perustuu vapaaehtoisuuteen, ja kukin tekee sen, mitä osaa ja jaksaa. Koska Pelastakaa Lapset on avoin kansalaisjärjestö, ovat mukaan tervetulleita kaikki, niin vanhemmat kokemuksineen kuin nuoret uusine raikkaine ideoineen ja näkökulmineen. Pääsyvaatimukseksi voisi kiteyttää halun olla mukana auttamassa.

Turun seudulla alle 29-vuotias voi lähteä Pelastakaa Lasten toimintaan mukaan kymmenellä eurolla vuodessa, vanhempi parilla kympillä. Tiukkaakaan budjettia se tuskin kaataa, mutta jokainenhan etsii itselleen sopivimman tavan auttaa.

Onko päivän hyvä työsi jo tehty?

Lisätietoja: www.pelastakaalapset.fi
 
Kirjoittaja(t):
Eva Castrén, Toimintaterapeuttiopiskelija ja Pelastakaa Lapset ry:n jäsen