07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Muuta kiinnostavaa
 
26.01.2009
Navigaattori apuna liikkumisessa
 
Tämä kartan ja ehkä kompassinkin korvaava suunnistuksen apuväline luo ristiriitaisesti turvallisuutta, mutta samalla myös valtavan turvallisuusriskin. Lisäominaisuuksiltaan kokoajan kehittyvä tuoteryhmä helpottaa käyttäjiensä elämää ja säästää osaltaan luontoa, vaikka joku voisikin väittää turhakkeeksi.
Kuvaaja: Marko Kivinen
Tutkimusten mukaan navigaattorin käyttö autossa osoittaa ajokilometrien ja ajoajan vähenemistä, joka on tietenkin hyväksi ympäristölle. On myös mainittu, että navigaattoria käyttävän ajotapa on turvallisempi, johtuen osaksi jo siitäkin, että navigaattorin käyttö parantaa kuljettajan huomiokykyä, sekä vähentää stressiä ja kuljettajan rasitusta. Navigaattorin avustama kuljettaja voi parhaimmillaan keskittyä suunnistamisen sijasta liikenteen seuraamiseen, mutta oman järjen käyttö ei siltikään ole kiellettyä, vaan teknisiin apuvälineisiin pitää aina suhtautua varauksella, sillä navigaattorihan ei vapauta kuljettajaa vastuusta.
Kuvaaja: Marko Kivinen
 
Lisäominaisuudet
Jokainen kaupasta ostettava gps-navigaattori osaa neuvoa käyttäjänsä paikasta toiseen. Kuluttajamalleja on myyty vasta noin 5 vuotta, joten laiteryhmä on vielä uusi, mutta silti navigaattorit ovat kehittyneet ominaisuuksiltaan valtavasti. Sijoittamalla laitteeseen hieman perusversiota enemmän, toiminnot ja liikkumista helpottavat apukeinot sekä muutkin lisäarvoa tuottavat ominaisuudet lisääntyvät. Nykyään toimintoja on TMC-liikennetiedotteista videonavigointiin. Kuluttajan onneksi suurin osa lisäominaisuuksista on oikeasti hyödyllisiä.
Kuvaaja: Marko Kivinen
 
TMC-liikennetiedotteet
Monille tuttu näky on yhtäkkiä mökki- tai työmatkalla eteen ilmestyvä ruuhka, jolle ei tunnu olevan mitään järkevää selitystä. Muutaman kilometrin pituisen autojonon eteen ei näe, ja hermoja alkaa kiristää. Tällaisessa tilanteessa tulee helposti tehtyä turhan äkkinäisiä, tyhmiä ja turvattomia päätöksiä. Uusimpana apukeinona liikenneongelmien ratkaisuun on autonavigaattoreihin radiotaajuudella välitettävä RDS-TMC-tieto (Radio Data System – Traffic Message Channel). Järjestelmän tarkoituksena on välittää tietoa tieliikenteen häiriöistä kuljettajille joilla on mahdollisuus näitä vastaanottaa.
Kuvaaja: Marko Kivinen
 
Navigaattoreiden elinkaari ja vaarallisuus
Navigaattorivalmistajat tuovat markkinoille huimaa vauhtia toinen toistaan kehittyneempiä malleja ja vanhojen mallien karttapäivitysten saatavuus, sekä ilmaisten että maksullisten, häviää yleensä liiankin nopeasti ja päivitysten etsiminen on kuin etsisi neulaa heinäsuovasta. Päivitysten puutteiden vuoksi jo noin 2-3 vuotta vanha navigaattori yleensä luokitellaan olevan elinkaarensa päässä, vaikka muuten toimisikin vallan mainiosti. Vanhojen karttapäivitysten käyttö on kuitenkin valtava turvallisuusriski nopeasti muuttuvilla tiealueilla. Päivitysongelmat ovat pöyristyttävää kuluttajan harhauttamista, ja vaikka uusi, lisäominaisuuksilla varustettu navigaattori kovasti houkuttelisikin, niin kuka takaa että kyseisiin laitteisiin saisi päivityksiä vielä seuraavan kvartaalin jälkeenkin?
 
Linkit
 
Kirjoittaja(t):
Marko Kivinen, tradenomiopiskelija
etunimi.sukunimi@students.turkuamk.fi