07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Muuta kiinnostavaa
 
25.10.2013
Osallistumisen riemu näkyi Kotikunnaan toimintapäivässä
 
"Minustahan tulee vielä peliriippuvainen!" Näin totesi innostunut Kotikunnaan asukas kokeiltuaan Wii-pelikonsolin liikuntapeliä.
Vanhusten viikon keskiviikkona 9.10.2013 vanhusten palveluasumista tarjoavassa Kotikunnaassa riitti vipinää, kun Turun ammattikorkeakoulun sosionomi- ja terveydenhoitajaopiskelijat järjestivät toiminta-aamupäivän. Asukkaat kiersivät erilaisia toimintapisteitä koruaskartelusta muistileikkiin oman kiinnostuksensa mukaan. Lopuksi kuunneltiin opiskelijan esittämää harmonikkamusiikkia.
Kim-leikki
 
"Ai, nytkö se jo loppui?"
Vanhukset osallistuivat innokkaasti päivän tapahtumiin. Esimerkiksi sananselityspisteellä arvuuttelua jatkettiin niin kauan, että oikea sana keksittiin mahdollisimman pienillä vihjeillä. Peliä ei olisi maltettu millään lopettaa.

Muistileikki oli sananselityspelin tapaan hyvin suosittu. Siinä piti arvuutella, mikä tavara on otettu pois tavarajoukosta sillä välin, kun pelaajien silmät olivat suljettuina. Muistin harjoitustehtäviä oli toivottu asukkaiden suunnalta ennen toimintapäivää, joten leikki oli odotetusti mieluinen.

Pelikonsoli Wiin tennis- ja keilapelit saivat aluksi hieman varautuneen vastaanoton. Kun pelaajat pääsivät vauhtiin, keilat saivat kyytiä. Osa asukkaista innostui niin paljon, että leikillisesti eräs heistä pelkäsi muuttuvansa peliriippuvaiseksi.

Korupisteellä sai tehdä puu- ja lasihelmistä rannekorun. Koruja valmistui ainakin itselle, lapsenlapselle ja vaimolle. Varsinkin naiset olivat tarkkoina, että helmien värisävyt sopivat vaatetukseen ja valmiita koruja ihasteltiin yhdessä.

Lopuksi kaikki asukkaat ja opiskelijat kokoontuivat yhteiseen harmonikkamusiikin tuokioon, jossa kuultiin Saija Saarisen esittämänä perinteikkäitä sävelmiä. Viimeisenä kuultu Säkkijärven polkka pisti kuulijoiden kädet ja päät heilumaan mukana. Tuokion jälkeen kuului asukkaiden suusta iloinen pyyntö, että soittaja tulisi uudestaankin esiintymään.
Rannekorut
 
Hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä
Toimintapäivä oli osa Turun ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden Mahis-projektia, jonka tarkoituksena oli lisätä hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä Kotikunnaassa. Päivän ohjelma ideoitiin yhdessä Kotikunnaan asukkaiden kanssa.

Välittömän palautteen mukaan toimintapäivä vastasi tavoitetta. Ihmiset olivat hymyssä suin ja jokainen sai osallistua omien voimavarojensa mukaan.

Hyvä mieli luo hyvinvointia ja tekemisen lomassa seurustelu toisten kanssa vahvistaa yhteisöllisyyttä.

Mukana oli myös vapaaehtoistyöntekijöitä avustamassa huonompikuntoisia asukkaita toiminnassa ja siirtymissä toiminnasta toiseen. Heidän korvaamaton apunsa lisäsi yhteisöllisyyttä. Nyt osallistumaan pystyivät myös asukkaat, jotka eivät olisi siihen yksin kyenneet.
 
Kirjoittaja(t):
Saija Saarinen, opiskelija