07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Muuta kiinnostavaa
 
16.06.2014
Kiinassa yhteistyötä ja koulutusvientiä etsimässä
 
Kova kilpailu menestyksestä, parhaista opiskelu- ja työpaikoista luo paineita ja ahdistusta kiinalaisille nuorille. Lisäksi valtava muuttoliike maaseudulta kaupunkeihin rikkoo perinteisiä perherakenteita. Kaikilla vanhuksilla ei ole perhettä ja sukua hyvinvointia turvaamassa.

Vaikka yritysyhteistyö on tavallista kiinalaisissa korkeakouluissa, Turun ammattikorkeakoulun viemisenä ja uutena ideana Kiinaan voisi olla opintojen monialaisuus. Se näytti olevan kiinalaisissa korkeakouluopinoissa vielä harvinaista.
Tianjinin kaupunkinäkymä
 
Opettajavaihdossa kurkistus Kiinaan
Osallistuimme toukokuussa 2014 Turun ammattikorkeakoulun sosiaalialan koulutuksen edustajina Johanna Bergin kanssa CHIFINET-projektin opettajavaihtoon Kiinan Tianjinissa. Matkalla mukana oli muutamia ammattikorkeakoulumme eri tulosalueiden sekä kv-toimiston työntekijöitä.

Lensimme ensin Pekingiin. Ehdimme tutustua historialliseen ja upeaan Kiellettyyn kaupunkiin. Etsinnöistämme huolimatta emme löytäneet uutisista tuttua Tienanmenin aukiota. Siellä käyneet kollegat kertoivat tiukoista turvatoimista ja poliisitarkastuksista.

Matka Pekingistä Tianjiniin taittui luotijunalla. Tianjin on noin 13 miljoonan asukkaan megapolis, yksi Kiinan 160 miljoonakaupungista. Jättimäinen Tianjin on piskuisen Turun ystävyyskaupunki.
Kiinalainen polkupyörä yhden lapsen politiikan ilmentymänä
 
Perinteet kunniassa ja yritysyhteistyö vahvaa
Tianjinissa meillä oli mahdollisuus tutustua muun muassa Medical Collegeen, jossa koulutetaan sairaanhoitajia ja muita terveysalan ammattilaisia. Siellä perinteet ovat kunniassa ja hoitajaopiskelijoilla ja -opettajilla oli koulussa jopa hilkat päässä.

Medical Collegessa on myös farmakologian ja kauneudenhoitolan koulutusta. Yritysyhteistyö on olennainen osa niiden tomintaa, ja esimerkiksi opetustilan varusteet voivat olla yritysten kustantamia.
Kauneudenhoidon opetustila alan yrityksen varustamana
 
Muuttoliike maalta kaupunkeihin rikkoo perheiden perinteitä
Kiinan sairaaloissa yleensä omaiset huolehtivat potilaan ravitsemuksesta, hygieniasta ja vaatehuollosta. Kuitenkaan kaikilla ei ole nykyään mahdollisuutta pitää huolta omaisistaan, koska valtava muuttoliike maaseudulta kaupunkeihin rikkoo perinteisiä perherakenteita.

Kävimme tutustumassa perinteistä poikkeavaan Tianjin Third Center -sairaalaan. Siellä omaiset eivät hoida potilaita, vaan hoitaminen on ammattilaisten hallussa.
Kuvassa kanssamme opiskelijaryhmä sekä tohtori Zheng ja professori Wang
 
Lapset ja nuoret isovanhempien huolenpidossa
Vierailimme ja luennoimme Johanna Bergin kanssa myös Nankain yliopiston sosiaalityön laitoksella. Luentojemme aiheinamme olivat lasten ja nuorten mielenterveys ja vanhustenhuolto.

Sosiaalityön professori Wangin mukaan keskeinen perheiden hyvinvointiin liittyvä ongelma Kiinassa aiheutuu muuttoliikkeestä. Vanhemmat lähtevät kaupunkeihin työn perässä eivätkä he voi ottaa lapsiaan mukaan ahtaisiin ja puutteellisiin oloihin. Lapset jäävät maaseudulle isovanhempien hoiviin. Vanhempansa he tapaavat ehkä kerran vuodessa näiden lyhyen loman aikana.

Johanna Bergin luento lasten ja nuorten mielenterveydestä herätti vilkasta keskustelua. Kiinalaisopiskelijat kertoivat kovan kilpailun menestyksestä, parhaista opiskelupaikoista ja työpaikoista luovan paineita ja ahdistusta kiinalaisille nuorille.

Oman luentoni aiheena oli vanhustenhuollon haasteet Euroopassa ja Suomessa. Kiinassa väestöpyramidi on kääntymässä kärjellään seisovaksi vuosikymmenien ajan vallitsevana olleen yhden lapsen politiikan seurauksena eli vanhusten määrä kasvaa nopeasti ja lapsia syntyy vähän. Siksi myös Kiinassa on ajankohtaista kysyä "Kuka hoitaa vanhuksemme?"
Vanha mies hankkimassa elantoaan
 
Monialaisuusko koulutusvientiin?
Osallistuimme Chifinet – University-Business collaboration, the Tianjin - Turku joint perspective -seminaariin, jossa meillä oli lyhyt esitys innovaatiopedagogiikasta sosiaalialan koulutuksessa. Kerroimme esimerkin viiden opintopisteen monialaisesta kehittämisen ja yrittäjyyden eli Monkeyn opintojaksosta, jossa opiskelijat järjestivät onnellisen ikääntymisen päivän Salossa.

Kuten aiemmin mainitsin, yritysyhteistyö on olennainen osa Kiinan yliopistojen toimintaa, mutta innovaatiopedagogiikkaan sisältyvää monialaisuutta emme havainneet hyödynnettävän koulutuksessa. Ehkä siinä voisi olla koulutusviennin ideaa?
Mopoilla ja pyörillä kuljetetaan mitä vain.
 
Kirjoittaja(t):
Sirppa Kinos, lehtori