07.02.2018
Hyve-lehti jatkaa Talk-julkaisussa
07.11.2017
Kokemusasiantuntijat auttavat mielenterveyshoitotyön koulutuksessa
10.06.2017
Sairaanhoitajaopiskelijat karttavat mielenterveysalaa
16.05.2017
Työelämäyhteistyöllä erilaisia oppimiskokemuksia opiskelijoille
14.11.2017
Kehitysvammahuollon haasteena ovat rajoitustoimenpiteet
07.11.2017
Hyvä vuorovaikutus tärkeää psykiatrisen eristyspotilaan hoidossa
15.09.2017
Vuorovaikutus on tärkeä osa psykiatrista hoitotyötä
14.11.2017
Yli 50-vuotiaiden työttömien digiosaamista kehitetään Naantalissa
14.08.2017
Potilasturvallisuus ydinasia psykiatrisen potilaan eristämisessä
09.06.2017
Valmennuksella innostusta ja uusia työkaluja aikuissosiaalityöhön
14.11.2017
Viron korkeakoulujen Terveysala-ryhmän laadunarviointi
07.11.2017
Toipumisorientaatiolla kohti yksilöllisempää mielenterveyshoitoa
29.05.2017
Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita kartoitetaan yhteistyössä
 
Muuta kiinnostavaa
 
13.05.2005
Musiikki leviää Internetissä
 
Internet on mullistanut tiedonvälityksen.Se mahdollistaa digitaalisessa muodossa olevan materiaalin laajan levityksen. Käyttäjien määrää Internetissä on mahdotonta laskea tarkasti, mutta kyse on useista sadoista miljoonista käyttäjistä.
Internet on julkaisukanava, jota koskevat samat säännöt kuin muutakin julkaisemista ja tekijänoikeuksia. Tekijänoikeuksista Internetissä on kuitenkin keskustelu ajoittain jopa vilkkaasti, mikä on johtunut Internetin tiedon vapautta ja vapaata välitystä korostavasta kulttuurista, kopioinnin helppoudesta ja käytetyn tekniikan luonteesta. Nämä tekijät johtavat lähes väistämättä kopioiden syntymiseen ja leviämiseen. Tekijänoikeuksien haltijat ovat syystäkin huolissaan. Ammattimuusikot ovat riippuvaisia musiikistaan syntyvistä tulolähteistä. Epäselvyyttä on ollut myös siitä, että kaikki Internetin mahdollistamat tiedonjakelutavat tulkitaan julkaisemiseksi, eli WWW:n lisäksi tietoa voidaan jakaa esimerkiksi FTP-palvelimen kautta.
 
Viitata voi Internetissäkin
Toisiin teoksiin viittaaminen on sallittua tekijänoikeuksia rikkomatta. Internetissä viittaamiseksi voidaan tulkita linkkien esittäminen muihin sivuihin. Pääsääntöisesti tämä onkin sallittua. Käytännössä on kuitenkin tullut esiin tapauksia, joissa lainauksen on tulkittu rikkovan tekijänoikeuksia. Entä mikä on Internet-palvelujen tarjoajien (ISP) vastuu asiakkaidensa toimista: onko palveluntarjoaja syyllistynyt rikkeeseen, jos hänen asiakkaansa tekee sivuille linkkejä palveluihin, jotka rikkovat tekijänoikeuksia, esimerkiksi tarjoavat laittomia musiikkitiedostoja?

Perinteisten tekijänoikeuksien valvonta on vain yksi puoli ongelmasta. Tietoverkoissa on valtavasti tekstiä, kuvia, musiikkia ja ohjelmia, joiden tekijät ovat luopuneet oikeuksistaan ja lahjoittaneet työnsä yleiseen käyttöön. Tällaista aineistoa kutsutaan public domain -materiaaliksi. Ennen oli yleistä, että oman työn tulokset annettiin veloituksetta muiden käyttöön vastalahjana siitä, mitä oli itse saanut verkosta.
 
Internet leviää ja levittää, ei kuitenkaan rajoitta
Tiedonvälityksen myötä myös musiikin leviäminen Internetissä on kasvanut ja kasvaa yhä. Yleensä Internetissä pyörivä musiikki on tekijänoikeuksien vastaista eli laitonta, mutta laillistakin musiikkia löytyy. Laittoman musiikin myötä Internetin laillinen musiikki on kasvanut. Internetissä on erilaisia musiikkikauppoja, joista voi ostaa musiikkia lataamalla sitä omalle koneelle.

Musiikkia myydään enemmän ja enemmän Internetin kautta - joko perinteisesti tilaamalla levy jostain liikkeestä tai imuroimalla kappale MP3-muodossa koneelle, josta sen voi polttaa levylle tai kopioida kannettavaan MP3-soittimeen. Houkutus levittää ostamiaan MP-kolmosia myös laittomasti kasvaa.

Haastattelemamme henkilö, joka haluaa pysyä anonyymina, käyttää SoulSeek-nimistä ohjelmaa, jolla voi ladata musiikkia. Henkilö jakaa laillisesti omaa musiikkiaan ihmisille, jotka haluavat tutustua uudenlaiseen musiikkiin ja näin ottavat sitä muilta kuunneltavaksi. Musiikinkuuntelijat vaihtavat mielipiteitään ja omia tekeleitään täysin laillisesti.

Suurin osa Internetissä jaettavasta musiikista on kuitenkin laitonta. Erilaisia foorumeita, joissa ihmiset jakavat ilmaiseksi laittomasti kopioitua musiikkia, on jouduttu sulkemaan, ja niiden ylläpitäjät ovat joutuneet vastuuseen. Internetissä on siis jaossa niin laillista kuin laitonta musiikkia. Tekijänoikeudet erottavat nämä toisistaan.
 
Kirjoittaja(t):
Aleksi Tarnanen & Mikko Uusi-Pietilä, Tietojenkäsittelyn (multimediatuotanto) opiskelijoita Loimaalla